Miksi 1990-luvun laman virheet toistetaan lapsiperhepolitiikassa?

Kirjasto on tärkeä lapsiperheiden kunnallinen palveluMannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija, lakimies Esa Iivonen oli vieraanani Lohikoski – puhetta politiikasta -ohjelmassa. Laman lapset -teemalla pohdimme onko Suomessa otettu opiksi 1990-luvun laman leikkauksista, vai toistetaanko samoja virheitä. Mietimme millaista lapsipolitiikkaa pitäisi tehdä.

Ollaanko lapsiperheiden toimeentuloa heikentämässä selkeästi?

– Moni päättäjä on puhunut ettei halua toistaa 1990-luvun laman virheitä, mutta kuitenkin kun katsoo tuoreita valtion ja kuntien päätöksiä niin kyllä tässä alkaa usko loppua, että olisi opittu aiemmista leikkauksista, ja siitä miten ne vaikuttivat lasten ja nuorten hyvinvointiin, kommentoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija, lakimies Esa Iivonen.

Iivonen pitää ongelmallisena talouskurin nimissä käytävää julkista keskustelua, että sosiaali- ja kulttuuripalvelut rajattaisiin vain riskiryhmille.
– On tärkeä pitää universaaleista oikeuksista kiinni. Lapsiperheiden palvelut kuuluvat kaikille ja niitä tulee kehittää sellaisina.
– On ikävää kuulla uutisia, joissa nuorisotaloja ja lähikirjastoja ollaan sulkemassa. Kunnalliset palvelut ovat lapsille tärkeitä. Aikuiset pystyvät helpommin korvaamaan ostaen erilaisia vapaa-ajanpalveluita markkinoilta. Tämä kasvattaa eriarvoisuutta, näkee Iivonen.

Lasten oikeuksien pitää toteutua joka päivä arjessa

Millaista lapsipolitiikkaa Suomessa tarvittaisiin?
– Lasta pitäisi arvostaa ja tukea. Lasten mielipiteelle pitäisi antaa painoarvoa. Lasten oikeuksien pitää toteutua joka päivä arjessa, ei vain yhtenä päivänä vuodessa, Iivonen näkee.
Hänen mielestään investoinnit lapsiin ja nuoriin ovat merkittäviä sijoituksia tulevaisuuteen. Koko hyvinvoinnin perusta syntyy lapsuusaikana. Lasten kohtaamat olosuhteet vaikuttavat hänen koko elämänsä ajan.
– Konkreettisina investointeja lapsen kasvuympäristössä ovat päivähoito, peruskoulu, lukio ja ammattikoulu sekä vapaa-ajan toiminnot. Harrastamisen merkitys on tärkeä lapsen kehitykselle ja kasvaa kokoajan. Lähikirjastot, liikuntapaikat ja kulttuurimahdollisuudet ovat olennaisia, listaa Iivonen.

Kuuntele myös mitä keskustelimme lastansuojelusta. Onko se kriisissä? Miten subjektiivinen päivähoito-oikeus voitaisiin pelastaa ja kuinka hallituksen ajamat lapsilisäleikkaukset voitaisiin torjua.

Kuuntele koko ohjelma
https://soundcloud.com/radiorapu/lohikoski-puhetta-politiikasta-osa-3?in=radiorapu/sets/lohikoski

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *