Asuntopolitiikan suunta on oikea, mutta kunnianhimoa kaivataan lisää

Vasemmistoliitto kiittää, että valtuustolla on vihdoinkin päätettävänään Keravan uusi asuntopoliittinen ohjelma. Olemme peräänkuuluttaneet tätä nyt valtuustossa viimeiset neljä vuotta ja on todella hienoa, että tämä on nyt viimein käsittelyssämme.

Ohjelman lähtökohdat ovat mielestäni kohdallaan. Ohjelmassa todetaan, kuten asia on, että koko Helsingin seudun kasvavan vetovoiman ja pitkään jatkuneen asuntopulan yhtälö heijastuu koko kaupunkiseudullemme pitkään.

Alueelle siis muutetaan työn perässä ja osa tästä muuttoliikkeestä suuntautuu myös Keravalle. Ohjelmassa sanotaan, että asuntopoliittisella ohjelmalla halutaan edistää kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuutta. Se on oikein.

 

Ohjelmassa ei niinkään oteta kantaa viime vuosien tilanteeseen, jossa asuntoja yleensäkin sekä vuokra-asuntoja erityisesti on rakennettu alueellemme paljon vähemmän, kuin MAL-sopimusten mukaan olisi ollut tarkoitus tehdä. Hyvä on, katsotaan menneen sijaan tulevaisuuteen.

Asumismenojen kasvu on ollut huimaa pääkaupunkiseudulla viime vuosina, ja aivan erityisesti tämä on näkynyt vuokralaisten kasvavina asumismenoina. Vallalla ovat olleet, ja ovat edelleen täysin vuokranantajien markkinat, johtuen vuokra-asuntopulasta, ja siksi vuokrataso on kohonnut suhteettoman paljon verrattuna asukkaiden tulotasoon. Siksi se näkyy myös asumistukimenojen kasvuna.

Tähän ratkaisuna voi olla vain riittävä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto, sillä vuokrakaton säätämiselle ei löydy tämän päivän Suomesta riittävästi poliittista kannatusta.

 

Ohjelmassa todetaan, että asumisen kysyntä kohdistuu monipuolisesti koko Keravan alueelle, sekä kerrostaloasumiseen, että pientaloasumiseen. Painopiste kysynnällä kuitenkin on kerrostaloihin.

Ohjelmassa todetaan, että vuonna 2016 ei Keravalla päästä MAL-sopimuksen mukaiseen kokonaistavoitteeseen (350-390 asuntoa), vaan siitä jää uupumaan n. 100 asuntoa. Kohtuuhintaisten ARA-vuokra-asuntojen osalta vuonna 2016 ei toteudu lainkaan normaaleja ARA-vuokra-asuntoja, vaan koko tuotanto toteutuu asumisoikeusasuntoina.

Vuosille 2017, 2018 ja 2019 asuntotuotantotavoitteiden taulukko näyttää suhteellisen hyvältä, mutta jostain syystä, vaikka ohjelma on päätetty ulottaa vuoteen 2020 asti, ei kyseiselle vuodelle 2020 ole saatu keksittyä vielä yhtään ARA-tuotannon kohdetta.

Siksi onkin hyvä, että asuntopoliittista ohjelmaa on luvattu jatkossa päivittää vuosittain. Sitä se todellakin kaipaa, vaikka käsissämme on nyt hyvä pohja. Tähän ohjelmaan on jäänyt vielä turhan paljon toistoa ja osa tavoitteista voisi olla kunnianhimoisempiakin, mutta tästä on hyvä jatkaa.

 

Erityisesti haluan kiittää ohjelmassa sitä, segregaatiota, eli asuinalueiden eriytymistä, halutaan purkaa ja asiaan on mietitty toimenpiteitä alueittain. Jatkossa tämä segregaation ennaltaehkäisy pitää ulottaa myös kaupungin keskustan alueelle.

Haluan kiittää valmistelijoita erinomaisen hyvistä maapoliittisista linjauksista. Kehittyvä ja kasvava kaupunki tarvitsee hyviä maapoliittisia keinoja ja on tärkeää, että jatkossa myös lain mahdollistamaa lunastusmenettelyä ja rakentamiskehoituksia aiotaan tarvittaessa käyttää.

 

Aivan erityisen hyvänä pidän linjausta, että maankäyttösopimuksia muutetaan jatkossa siten, että kaupunki ottaa pääsääntöisesti korvauksen maana. Näin kaupunki saa tonttivarantoa keskeisiltä paikoilta ja voi ohjata sitä kulloisenkin tarpeen mukaiseen asuntotuotantoon. Harmi, että näin ei ole tähän saakka toimittu. Hyvä, että näin aiotaan jatkossa toimia.

 

On myös erinomaista, että asuntopoliittisessa ohjelmassa kaupungin oman vuokrataloyhtiön Nikkarinkruunun toimintaedellytyksiä tullaan vahvistamaan, muun muassa tarkastelemalla tontinluovutusehtoja siten, että kohtuuhintaisen asumisen tarjonnan edellytykset paranevat. On tärkeää, että kaupunki tulee asettamaan Nikkarinkruunulle vuosittaiset tavoitteen asuntotuotannon määrälle ja laadulle.

 

Jatkossa asuntopoliittista ohjelmaa päivitettäessä Vasemmistoliiton valtuustoryhmä toivoo lisää kunnianhimoa asuntotuotannon määriin sekä huomion kiinnittämistä myös ilmastonmuutoksen ja energiatehokkuuden tuomiin haasteisiin.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *