Lohikoski ja Sirnö: EK:n nurina äitiysvapaan kalleudesta ontuu – Vasemmisto esittää perhevapaiden kustannusten tasaamista

EU:n naisten oikeuksien ja tasa-arvon valiokunnan esitys uudeksi raskaussuojeludirektiiviksi tulee europarlamentin käsittelyyn alkusyksystä. Esityksessä ajetaan 20 viikon palkallista äitiyslomaa, joka tarkoittaisi, että sosiaaliturvan ja palkan erotus tulisi työnantajien maksettaviksi.

Suomessa Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) on älähtänyt palkallisen äitiysloman pidentämistä vastaan. Äitiysvapaan pituus on nykyisin 17,5–18 viikkoa ja kaksi viikkoa siitä on pidettävä ennen synnytystä. Tältä ajalta päivärahan maksaa Kela, osittain palkallista tukea voi saada työehtosopimuksesta riippuen.

Vasemmistoliiton perhepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski pitää 20 viikon palkallista äitiyslomaa tervetulleena keskustelunavauksena, mutta ongelmallisena pohjoismaisten vanhempainvapaamallien sekä naisaloille kasautuvien kustannusten näkökulmasta.

– Työnantajajärjestö EK arvosteli lausunnossaan muutaman palkallisen lisäviikon tuomia kustannuksia työnantajille. Todellinen ongelma esityksessä on kuitenkin se, että EU:n esitys ei tasaa vanhempainvapaiden kustannuksia kaikille työnantajille, vaan kustannukset kasautuisivat naisaloille, Lohikoski huomauttaa.

– EU:n esityksessä on se vaara suomalaisen työelämän tasa-arvon kannalta, että nuorten naisten asema työmarkkinoilla heikkenisi entisestään. Kulujen nykyinen kohdentaminen johtaa nuorten naisten syrjintään työmarkkinoilla, arvostelee Lohikoski.

– Vanhemmuudesta aiheutuvat kulut tulisi tasata uudenlaisen vanhempainvapaarahaston avulla kaikkien työnantajien kesken, sen sijaan, että kustannukset kohdistuvat nykyiseen malliin nuorten naisten työnantajille, Lohikoski vaatii.

– EK:n nihkeä suhtautuminen perhevapaajärjestelmämme uudistuksiin ei todellakaan edusta kaikkia työnantajia. Muun muassa naisyrittäjät ovat jo pitkään ajaneet oikeudenmukaista kustannustenjakoa työnantajien kesken, muistuttaa Vasemmistonaisten puhenainen, kansanedustaja Minna Sirnö.

– Nykytilanne myös vääristää epäterveellä tavalla saman alan yrittäjien keskinäistä kilpailua. Vain miehiä työllistävä yrityshän hyötyy, jos myös naisia työllistävä yritys kantaa yksipuolisesti yritysten yhteiskuntavastuuta vanhemmuuden kustannuksista. Tästä epäterveestä kilpailuedusta EK vaikenee täysin, Sirnö toteaa.

– Vasemmiston mielestä Suomen nykyinen äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa pitäisi yhdistää 18 kuukauden vanhempainvapaaksi, joka koostuu kolmesta kuuden kuukauden jaksosta, joista molemmille vanhemmille kuuluu yksi jakso ja yksi jakso on jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla. Yksinhuoltajaperheessä ainoa vanhempi voisi pitää kaikki 18 kuukautta, Vasemmiston perhepoliittisen ryhmä puheenjohtaja Pia Lohikoski kuvailee puolueen ehdotusta uudeksi perhevapaamalliksi.

– Suomalaiset puolueet ja Eduskunta ovat avainasemassa perhevapaajärjestelmän uudistamisessa, koska se edelleenkin on kansallisen päätöksenteon piirissä oleva asia. Tiedossa on, että 6 + 6 + 6 -mallilla on vankkaa kannatusta kaikissa eduskuntapuolueissa. Tällä hetkellä vain tarvitsisimme rohkeita tiennäyttäjiä hallituksesta EU:n selän taakse piiloutumisen sijaan, Vasemmistonaisten puhenainen Minna Sirnö sanoo.

Lisätietoja:

Pia Lohikoski
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varapj
Vasemmistoliiton perhepoliittisen työryhmän pj
pia@pialohikoski.net

Minna Sirnö
Vasemmistonaisten puhenainen
kansanedustaja
minna.sirno@eduskunta.fi

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *