Tukea varhaiskasvattajille ja Afriniin sekä soteuudistus kumoon

Meidän on valmistauduttava maakuntavaaleihin, tulevat ne tai eivät. Tässä on kyse erittäin suuresta demokratiaongelmasta, kun lainsäädäntö on näin levällään ja Sipilä ajaa maakuntavaaleja lokakuulle kuin käärmettä pyssyyn.

Soteuudistuksen vaatimia leikkauksia, yksityistämistä ja palveluiden heikentämistä Vasemmistoliitto ei voi hyväksyä.

Myös sote- ja maakuntahallinto itsessään sisältää monia ongelmia: uudistuksesta on tulossa Sipilän hallituksen mallilla palveluita kermankuorijayrityksille ulkoistava ja kokonaisuutena vaikeasti hallittava.

Esimerkiksi Uudenmaan maakunnalle, josta itse olen kotoisin, osoitettaisiin kustannusten hillinnän tavoitteesta kolmasosa, peräti miljardi euroa. Tällaisiä leikkauksia, yksityistämistä ja palveluiden heikentämistä Vasemmistoliitto ei voi hyväksyä.

Myös demokratian kannalta on suuri vaara, että sekä päättäjät että palvelut keskittyvät, jolloin pienten ja keskikokoisten kuntien asukkaat saattavat syrjäytyä päätöksenteosta eivätkä tule riittävästi kuulluiksi.

Tällaisiin vaaleihin meidän tulee nyt valmistautua, ja vaikka on selvää, että Sote-linjauksemme ovat erittäin kriittisiä Sipilän hallituksen esityksille, on meidän myös keskusteltava siitä, mitä muita tehtäviä maakunnille on tulossa.

Maakunnille on tulossa yhteinen budjetti ilman verotusoikeutta. Lakisääteiset Sote-menot vievät rahat, työllisyys ja ympäristöhallinto saattavat jäädä ilman. Eikä asiaa voi edes korjata verotuksella.

Nousevatko esimerkiksi ympäristölupien käsittelymaksut, samoin kuin Sote-palveluiden asiakasmaksut todennäköisesti tulevat nousemaan?

Vasemmistoliitolla on ilman muuta sanansa sanottavana esimerkiksi työllisyyspolitiikasta, maapolitiikasta, liikennepolitiikasta ja ympäristöpolitiikasta. Nämä ovat kaikki erittäin tärkeitä ihmisten arjen sujuvuuden kannalta.

On tärkeää muistaa, että maakuntakaavoituksella ja liikenneratkaisuilla vaikutetaan asumisen hintaan sekä siihen, miten kuljemme kotoa töihin, harrastuksiin tai opiskelemaan.

Asumisen hinta ja siihen vaikuttaminen on meille Vasemmistoliitossa erityisen tärkeä asia, sillä asuminen vie pienituloisimpien kukkarosta reippaasti yli puolet elämiseen käytettävissä olevista rahoista.

o o o

Suomen on keskeytettävä välittömästi asevienti Turkkiin

Tänään vietetään kansainvälistä Afrin-päivää. Siksi ehdotan puoluevaltuuston kannantotoksi, että vaadimme Suomen hallitusta keskeyttämään välittömästi aseviennin Turkille, joka sotii Pohjois-Syyrian Afrinissa kurdijoukkoja vastaan.

Huolimatta siitä, että ulkoministeri Timo Soinin mielestä Suomi ja Turkki jakavat saman arvopohjan.

Jos Suomen kanta Turkkiin sotatoimiin Afrinissa ei muutu, tarkoittaa se pakolaiskriisin pahenemista. En usko, että suomalaiset haluavat omatunnolleen siviileihin kohdistuvaa väkivaltaa tai ylipäätään Syyrian sisällissotaan sotkeutumista.

o o o

Varhaiskasvatus on merkittävimpiä perheitä tukevia toimia niin lasten kuin vanhempienkin kannalta.

Tänään mieltään osoittavat myös varhaiskasvattajat ja ainakin itse annan täyden tukeni heidän vaatimuksilleen päästä ylös palkkakuopasta.

Sitoutuminen alaan ja lasten hyvinvointiin ei riitä, jos työstä maksetulla palkalla ei tule asuinpaikkakunnallaan toimeen.

Varhaiskasvatus on merkittävimpiä perheitä tukevia toimia niin lasten kuin vanhempienkin kannalta.

Päiväkotien henkilökunta saa ainakin minulta täydet sympatiat mielenosoitukselleen tuossa parin korttelin päässä. Olen hengessä mukana!

o o o

Voisin puhua teille myös siitä, mitä tapahtui Suomessa meidän tovereillemme tasan sata vuotta sitten, vuonna 1918.

Kokouksen avauspuheen aika on kuitenkin rajallinen, enkä sano sen enempää, kuin että osallistutaan toverit tänä vuonna aktiivisesti vuoden 1918 muistotapahtumiin.

Itse ainakin aion vierailla Hennalan, Suomenlinnan, Santahaminan, Isosaaren ja Tammisaaren vankileirien muistotapahtumissa.

o o o

Nyt kuitenkin katse menneen sijasta tulevaisuuteen.

Tervetuloa Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kevätkokoukseen.

Näillä sanoilla julistan kokouksen avatuksi.

Pia Lohikoski

Puoluevaltuuston avauspuheenvuoro 24.3.2018

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *