Saksiiko hallitus lasten tulevaisuuden?

Ei leikata lapsilta, ei kasvateta eriarvoisuutta.Suomen lapsista noin joka kymmenes elää köyhässä perheessä. Heistä yli puolet elää työssä käyvässä kotitaloudessa, jossa palkka on niin pieni, että se ei riitä toimeentuloon.

 

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki kehottaa (HS 10.8.2016) suomalaisia varautumaan jälleen ikäviin päätöksiin ensi vuoden budjetin laadinnassa. Hetemäen mukaan työllisyysasteen paremmaksi saaminen vaatisi, että suomalaiset myös hyväksyisivät palkkaerojen kasvun.

 

Matalapalkkatyön lisääminen tarkoittaisi entistä enemmän perheitä, joissa palkka on niin pieni, että se ei riitä toimeentuloon. Matalapalkka-alojen ja pätkätyömaailmassa elävissä perheissä joudutaan joko toisinaan tai säännöllisesti turvautumaan toimeentulotukeen.

 

Toimeentulotukea saavien lapsiperheiden kannalta on ongelmallista, että lapsilisä lasketaan tuloksi toimeentulotukea myönnettäessä.  Tämän takia olisi perusteltua muuttaa lapsilisä ns. etuoikeutetuksi tuloksi. Tämä parantaisi merkittävällä tavalla taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien lapsiperheiden tilannetta. Lapsilisän tarkoitus on vuodesta 1948 ollut sama: se on kaikille lapsille tarkoitettu tuki joka ei leimaa ketään, ja jonka tarkoitus on kompensoida lapsista perheille aiheutuvia kustannuksia.

 

Kuntien myöntämään ehkäisevään toimeentulotukeen on myös varattava riittävät resurssit, jotta kunnissa voidaan turvata köyhimpien perheiden lasten harrastusmahdollisuudet. Ilman tasaveroisia toimeentulo- ja harrastusmahdollisuuksia lapsuus eriarvoistuu. Moni köyhyydestä kärsivä lapsi on vaarassa syrjäytyä ja eriarvoisuus näkyy tutkimustiedon mukaan usein lapsen myöhemmässä elämänkaaressa.

 

Hallitus on valitettavasti leikannut lapsiperheiltä monia etuuksia, eikä ole tehnyt päätöksistään lapsivaikutusten arviointia. Nyt olisi aika siirtyä tekemään tulevaisuuteen suuntautuvaa politiikkaa ja ottaa huomioon tutkimustieto, jonka mukaan lapsiin investoiminen on pitkällä tähtäimellä sekä taloudellisesti että sosiaalisesti viisaampaa, kuin lapsilta leikkaaminen.

Jaa:

Yksi kommentti “Saksiiko hallitus lasten tulevaisuuden?

  1. Liisa Manninen

    Miten tällainen sivistysvaltio, jota tuolla maailmalla kehutaan ja meistä oppia otetaan, voi tehdä tällaisia suunnitelmia, että vedetään vessasta alas koko vaivalla rakennettu sosiaalisysteemi,vai onko se jo tuhottu, jos ei enää välitetä siitä, että ihmisillä on leipää syödäkseen ja katto pään päällä.Että lapset saisivat käydä koulua ja nuoret pääsisivät opiskelemaan ja töihin. Voi näitä ankaria aikoja !!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *