Aluevaalit ovat sote-vaalit

Aluevaalit on sotevaalit Pia Lohikoski Kerava

Kuntien valtuustot päättävät arkemme tärkeistä palveluista. Tähän asti myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, mutta ei enää kauaa.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa historiallisen sote-uudistuksen. Sen myötä kuntien tai kuntayhtymien vastuulla tähän asti olleet sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät leveämmille hartioille.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Niille valitaan jatkossa omat päättäjät. Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuun 23. päivä. Kyseessä ovat sote-vaalit, vaikka niistä puhutaan aluevaaleina.

Uudet aluevaltuustot päättävät esimerkiksi, miten neuvolat toimivat ja kuinka vanhuksia hoidetaan. Ne päättävät myös terveyskeskusten sijainnista, lastensuojelun resursoinnista ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.

Uudistuksella vähennetään väestöryhmien välisiä hyvinvointi- ja terveyseroja sekä varmistetaan yhdenvertaiset palvelut koko maassa. Tavoitteena on päästä eroon myös kroonisesta sote-palvelujen aliresursoinnista.

Vasemmistolle tärkeää on lähipalveluiden turvaaminen. Lisäksi Sote-uudistus turvaa palvelut laajoilta yksityistämisiltä, joissa terveys- ja hoivabisneksen voittorahojen kääriminen on aiemmin saattanut mennä ihmisten hyvinvoinnin edelle.

Suomen hallitus on päättänyt lisäpanostuksista vanhustenhuollon palveluihin säätämällä tiukemmasta hoitajamitoituksesta ympärivuorokautisessa hoivassa. Uudet aluevaltuustot käyttävät valtaa vanhuspalveluiden tulevaisuuden toteuttamisessa.

Sote-uudistuksen yhteydessä tehdään myös toinen tärkeä uudistus: hoitotakuuta parannetaan. Sen toteutuessa jokaisella tulee olemaan oikeus päästä kiireettömään hoitoon viikon kuluessa yhteydenotosta sote-keskukseen.

Pia Lohikoski

Kansanedustaja (VAS), 

Keravan kaupunginhallituksen jäsen

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *