Kuntien valtuustot päättävät arkemme tärkeistä palveluista. Tähän asti myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, mutta ei enää kauaa.
Eduskunta hyväksyi kesäkuussa historiallisen sote-uudistuksen. Sen myötä kuntien tai kuntayhtymien vastuulla tähän asti olleet sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät leveämmille hartioille.
Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Niille valitaan jatkossa omat päättäjät. Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuun 23. päivä. Kyseessä ovat sote-vaalit, vaikka niistä puhutaan aluevaaleina.
Uudet aluevaltuustot päättävät esimerkiksi, miten neuvolat toimivat ja kuinka vanhuksia hoidetaan. Ne päättävät myös terveyskeskusten sijainnista, lastensuojelun resursoinnista ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.
Uudistuksella vähennetään väestöryhmien välisiä hyvinvointi- ja terveyseroja sekä varmistetaan yhdenvertaiset palvelut koko maassa. Tavoitteena on päästä eroon myös kroonisesta sote-palvelujen aliresursoinnista.
Vasemmistolle tärkeää on lähipalveluiden turvaaminen. Lisäksi Sote-uudistus turvaa palvelut laajoilta yksityistämisiltä, joissa terveys- ja hoivabisneksen voittorahojen kääriminen on aiemmin saattanut mennä ihmisten hyvinvoinnin edelle.
Suomen hallitus on päättänyt lisäpanostuksista vanhustenhuollon palveluihin säätämällä tiukemmasta hoitajamitoituksesta ympärivuorokautisessa hoivassa. Uudet aluevaltuustot käyttävät valtaa vanhuspalveluiden tulevaisuuden toteuttamisessa.
Sote-uudistuksen yhteydessä tehdään myös toinen tärkeä uudistus: hoitotakuuta parannetaan. Sen toteutuessa jokaisella tulee olemaan oikeus päästä kiireettömään hoitoon viikon kuluessa yhteydenotosta sote-keskukseen.
Pia Lohikoski
Kansanedustaja (VAS),
Keravan kaupunginhallituksen jäsen