Arjen turvallisuus kuuluu kaikille

Viime aikoina lunta on pyryttänyt kerralla enemmän, kuin normaalina talvena yhteensä. 

Säiden ääri-ilmiöt ovat yleistyneet: välillä on kovia myrskytuulia, jotka katkovat sähköjä, ja tällä kertaa saimme muutamassa päivässä puoli metriä lunta. 

Kulkureitit ovat olleet huonossa kunnossa, vaikka aurakuskit ovat paiskoneet ympäripyöreitä vuoroja ja tehneet parhaansa. Maltti on ollut valttia.

Aurauksen jälki ei ole kaikin paikoin niin hyvä, kuin kuntalaiset toivoisivat. Ainakin Keravalla pienemmät tiet olivat pitkään auraamatta ja osa teistä on yhä kuin perunapeltoa lumen pakkauduttua. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden eteen ilmestyneistä lumivalleista puhumattakaan.

Turvallisuus on huolettanut, jos pelastustoimen kulku on estynyt auraamattoman lumen takia. Samoin harmitus on ymmärrettävää, kun kaikilla ei ole mahdollisuutta jäädä etätöihin.

Kiitos kaikille, jotka auttoivat naapureitaan tai tuntemattomia pääsemään irti kinoksista, kun kulkupelit jäivät kiinni. Lumikolat ja lapiot ovat olleet tarpeen, ja oli hienoa nähdä, että moni tarjosi apua niille, jotka eivät itse pihansa lumitöistä selviä.

Tämä määrä lunta on suomalaisessakin talvessa harvinaisuus, jos se sataa kertarysäyksellä. Siihen ei minkään paikkakunnan aurauskalusto riitä kerralla.

Aiemmin, kun auraus tehtiin pääosin Keravan kaupungin omana työnä ja laitteistossa oli kunnollisen kokoiset aura-autot ja isot tiehöylät, oli jälki monien mielestä parempaa kuin nykyisin. 

Miksi näitä töitä on viime vuosina ulkoistettu ja kaupungin isompaa kalustoa myyty pois? Siksi, että se on tiukan talouden pitäjien valitsema linjaus oletettujen säästöjen takia. Joillekin on ollut ideologinen kysymys vähentää kaupungin omaa henkilökuntaa ja ostaa palvelu yksityiseltä. 

Vastuu ulkoistettujenkin töiden valvonnasta on kaupungilla. Nyt näyttää, että vaikka aurakuskit ovat tehneet parhaansa, on osa firmoista tainnut myydä kaupungille palvelua liian pienellä kalustolla, kun aurausjälki on paikoin kehno.

Jos palvelu ja kuntalaisten turvallisuus ulkoistuksen myötä heikkenee ja säästökin on näennäinen, on viisasta harkita työn ottamista takaisin kaupungin omaksi työksi, jos se on laadun ja kustannustehokkuuden huomioiden kannattavaa.

Pia Lohikoski

Kansanedustaja (VAS)

Keravan kaupunginhallituksen vpj
(Kolumni julkaistu Keski-Uusimaa -lehdessä 16.1.2021)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *