Uuden hallitusohjelman mukaan yleistä asumistukea aiotaan leikata siten, että hallitus aikoo löytää asumistuen perusteiden tarkistuksen avulla 25 miljoonan euron säästöt.
Lisäksi hallitusohjelmassa sanotaan, että eläkeläisten asumistuki sopeutetaan vastaamaan yleistä asumistukea. Tämä tarkoittaa sitä, että useiden eläkeläisten asumistuki joko lakkaa kokonaan tai pienenee, kun he tulevat putoamaan yleisen asumistuen piiriin. Tästä hallitus aikoo saada aikaan 123 miljoonan euron säästöt.
Tälläkään hetkellä asumistuki ei riitä kattamaan pienituloisimpien asumismenoja, vaan moni joutuu turvautumaan toimeentulotukeen. Tulevaisuudessa toimeentulotuen piirin ja joutuu hakeutumaan entistä useampi. Leipäjonot tulevat kasvamaan, kun pienituloisten leikkausten seurauksena pienenevät tulot menevät lähes kokonaan vuokriin.
Vuokra-asunnoista pätkäasuntoja
Hallitusohjelmassa myös edellytetään, että kunta tai muu toimija sijoittaa valtion tuella rakennettujen ARA-vuokra-asuntojen asukasvalinnassa vähintään puoleen jaettavista asunnoista asumistukea tai toimeentulotukea saavia kotitalouksia.
Asukkaan tulot tullaan tarkistamaan ARA-vuokra-asuntoon muuton ja asunnon vaihdon yhteydessä sekä uusissa sopimuksissa 5 vuoden välein. Siirtymäaika asunnosta pois on 2 vuotta. Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että pienituloisena sisään muuttavan on joko saatava joko pysyvä hyväpalkkainen työ, tai pysyttävä jatkossakin pienituloisena.
Näin linjaamalla hallitus on nyt synnyttämässä pätkätyöyhteiskuntaan uutta pätkäasumisen kannustinloukkua. Määräaikaiset vuokrasopimukset luovatkin tulevaisuudessa monille esteen vastaanottaa työtä kohtuuhintaisen vuokra-asunnon menettämisen pelossa. Keskipalkkaista määräaikaista työtä ei jatkossa kannata ottaa vastaan silloin, kun vuokra-asunnon tulotarkastuksen määräaika on lähestymässä.
Määräaikaiset vuokrasopimukset määräaikaisine tarkastuksineen lisäisivät myös hallinnollista työtä kaikissa vuokrataloyhtiöissä, joissa on valtion tuella rakennettuja ja rajoitustenalaisia vuokra-asuntoja. Se lisäisi kustannuksia, jotka väistämättä nostaisivat lopulta myös vuokria.
Nykyisissä pysyvissä vuokrasuhteissa on ollut yhtenä ideana, että ARA-vuokra-asunnot eivät olisi vain kurjistuvia ja leimallisesti köyhäinasuntoja, joista joutuu pois jos saa vaikkapa keskituloisen pätkätyön.
Määräaikaiset vuokrasopimukset luovat epävarmuutta vuokra-asunnoissa asuville sekä lisäävät eriarvoistumista. Samalla taataan, että lopulta valtion tuella rakennettuihin vuokrataloihin jäävät vain työttömät.
Hallitusohjelman uusi linja lisää vuokralaisten turvattomuutta, pahentaa asuinalueiden eriytymistä ja hyödyttää ainoastaan muuttofirmoja, joiden työt lisääntyvät, kun pätkätyöläiset muuttavat jatkossa edestakaisin tässä hallituksen linjaamassa muuttokarusellissa.
Mistä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja?
Todellinen ongelma vuokra-asuntomarkkinoilla on kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute, eivät pysyvät vuokrasopimukset. Huolehtimalla kysyntään nähden riittävästä kohtuuhintaisesta vuokra-asuntotuotannosta voitaisiin vaikuttaa siihen, että pienituloisimmille saataisiin aikaan riittävästi asuntoja.
Valtion tukemien asuntojen omistajien yleishyödyllisyysvaateesta aiotaan hallitusohjelman mukaan luopua uuden tuotannon osalta. Tämä herättää kysymyksen, miten niitä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja sitten on tarkoitus saada aikaan?
Kasvukeskusten asuntopula on jo nyt nostanut vuokrat pilviin, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Sosiaalinen asuntotuotanto on tuottanut jo nyt omalle pääomalle muhkean koron. Jos ei usko, niin kannattaa vilkaista erityisesti suurten entisten yleishyödyllisiksi itseään kutsuneiden vuokrataloyhtiöiden voitollisia tuloksia.
Tulevan hallituksen asuntopoliittinen linja ei ikävä kyllä näytä tukevan kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon edistämistä, vaan keskittyy markkinaehtoisen vuokra-asuntotuotannon tukemiseen.
Asuntopulaa aiotaan siis jatkossakin ylläpitää, vaikka se johtaa vuokrien kohoamiseen jatkossakin pilviin. Kannattaa miettiä, ketkä tästä hyötyvät?
Paluuviite:Haastetaan hallituksen surkea linja | Juhani Lohikoski