Asunnottomia on suojeltava koronakriisin vaikutuksilta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on huolissaan asunnottomien selviytymisestä koronaepidemian keskellä. Hän jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle 24.3.2020. 

– Koronaepidemia koskettaa muiden suomalaisten tavoin myös maamme 4600 asunnotonta. Kehotukset pysytellä kotona ja mahdollinen ulkonaliikkumiskielto ovat erityisen haastavia asunnottomien kannalta, koska heillä ei ole kotia, jonka suojiin vetäytyä, Lohikoski sanoo.

Lohikosken mukaan asunnottomia tulee myös suojella rangaistuksilta siinä tapauksessa, että Suomeen langetetaan ulkonaliikkumiskielto.

– Asunnottomia ei tule rangaista siitä, että majoituspalvelut ovat täynnä tai suljettuja ja heillä ei ole paikkaa, minne mennä, hän sanoo.

Jo nyt monia asunnottomien palveluja on suljettu. Yömajat ja yökahvilapaikat eivät ole riittäviä sekä päivällä auki olevista paikoista on pulaa. Samoin ruokajonoja joko suljetaan tai järjestellään uudelleen. Asunnottomien keskuudessa tartuntoja on hankala rajoittaa.

Lohikoski kertoo, että eurooppalainen asunnottomuustoimijoiden kattojärjestö FEANTSA on antanut kokemuksiin nojaten ehdotuksia toimenpiteiksi. Hän toivoo, että kokemuksia kuunnellaan ja Suomessa huolehditaan asunnottomista ja perustetaan uusia majoitusmahdollisuuksia.

– Esimerkiksi asunnottomien majoituspalveluissa tulisi mahdollistaa yhtä yötä pidemmät varaukset, varata ylimääräisiä asuntoyksikköjä tartunnansaaneiden eristystä varten, järjestää täysihoito erityisen haavoittuvassa asemassa oleville asunnottomille, taata hätämajoitusten aukiolo ympärivuorokautisesti sekä varmistaa terveydenhuoltohenkilöstön läsnäolo hätämajoituksissa.

Lohikoski kysyy kirjallisessa kysymyksessään, millaisin toimin hallitus pyrkii auttamaan ja suojelemaan Suomessa asunnottomuutta kokevia koronakriisin vaikutuksilta.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *