Asunnottomuusriski kasvaa, jos vuokranantaja väärinkäyttää Kelan vakuuksia

Olen tehnyt kirjallisen kysymyksen, jossa vaadin tiukempaa seurantaa Kelan korvaamista vuokran vakuuksista vuokranantajille.

Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokran vakuutta varten. Perusteena Kelan myöntämälle vakuudelle voi olla esimerkiksi avioero tai asunnottomuuden uhka. Vuokranantaja taas voi hakea tarvittaessa suoraan Kelalta korvausta vahingoista, loppusiivouskuluista tai muusta vuokrasopimuksen vastaisesta toiminnasta, josta on vuokranantajalle kuluja.

Olen saanut viestiä, että vuokralaiset harvoin lähtevät haastamaan perusteettomia vuokranantajien vaateita. Koska vaateet menevät suoraan vuokranantajalta Kelalle, voi vuokranantajalla olla houkutus laittaa vaateiksi mitä mieleen juolahtaa, sillä vuokralaisella ei ole intressiä toimia Kelan edunvalvojana.

Vaikka kyseessä ei olekaan vuokralaisen omat varat, nk. vakuuden realisointi voi aiheuttaa asunnottomuusriskissä olevalle kohtuutonta haittaa. Jos vuokranantaja on kerran vaatinut korvauksia maksettavaksi vuokran vakuudesta, on vaikeaa saada Kelasta uutta vakuutta.

Kyseessä on asunnottomuuden ehkäisyn kannalta tärkeä kysymys, sillä vuokran vakuudet ovat yleensä satoja euroja tai isoissa kaupungeissa jopa toista tuhatta euroa. Asunnottomuudesta koituvat yhteiskunnalliset haitat ovat huomattavasti kalliimpia kuin vuokran vakuuden tarjoaminen vaikeassa elämäntilanteessa olevalle.

Kela ei myöskään tällä hetkellä tarkista, onko vuokranantajan Kelasta saamat korvaukset todella käytetty niiden vahinkojen korjaamiseen, mihin vaateet perustuvat.

Vuokranantajien vaateet pitäisi pystyä varmistamaan ja todentamaan. Heikommassa asemassa olevien, kuten asunnottomuudesta kärsivien, syrjäytymisvaarassa olevien ja päihdeongelmista kärsivien on raskasta lähteä lietsomaan paperisotaa vuokranantajaa vastaan.

Kela ei saa jäädä tyhjien vaatimusten maksumieheksi.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *