Aurinkomäen leikkipuiston turvallisuus: valot ja aita

Lähetin eilen kaupunkitekniikan puistopuolen työnjohdolle tiedustelun Keravan leikkipuistojen turvallisuuden suhteen. Tiedän, että ainakin Tuomaanpuiston ja Aurinkomäen leikkipuiston suhteen on joukko vanhempia ottanut yhteyttä sekä puhelimitse että myös kirjoittanut yleisönosastoon. Halusin äitinä ja kaupunginvaltuutettuna asiaa selvittää, kun julkisesti ei ole tiedossa, eikä vanhempien korviin ole kuulunut, että mitä näille asioille oikeasti tehdään ja millä aikataululla.

Kannatti kysellä perää. Sain tänään kaupunginpuutarhurilta rohkaisevan vastauksen, jonka perusteella uskon, että asiat parantuvat. Toivottavasti pian.

VALAISTUS:

Kysyin erityisesti hienoksi remontoidun Aurinkomäen suhteen, että miksi puistossa olevaa lasten leikkipaikkaa ei ole valaistu. Lapsia leikkii Aurinkomäen leikkipaikalla kesät talvet joka ilta, ja näin talven tullen pimeä tulee jo todella aikaisin. Viereinen esiintymislava ja katsomo on toki valaistu (varmaan ihan turvallisuuskysymyskin puistossa), mutta siellä tapahtuu harvoin iltaisin mitään, etenkään talvella. Leikkipuiston puolella ei ole edes lamppuja. Pyysin tietoa, mitä asian parantamiseksi voitaisiin tehdä.

Sain vastauksen, että Aurinkomäen leikkipaikan valaistusta voidaan tarkastella vielä uudestaan.  Aurinkomäki on kuulemma enemmän ”yleispuisto”, kuin leikkipuisto. Kuulemma Keravan leikkipuistot ovat pääosin valaistuja.  Valaistuksen osalta suunnittelu onnistuu kuulemma jo tänä syksynä, mahdollinen rakentamien menee ensi vuoteen.

AITA:

Kaikissa leikkipuistoissa tulisi myös olla turvallisuussyistä aita. Aurinkomäen leikkipuistossa ei ole aitaa ollenkaan, ja siinä on vieressä pyörätie. Tuomaanpuistossa Sompiossa aitaaminen on myös puutteellista, ja siinä on vieressä autotie. Pikkunaperothan karkailevat huvikseen, eikä ole perheille kovin mukavaa leikkiä puistossa siten, että vanhempien pitää koko ajan pitää kiinni lapsen hihasta, että pysyvät puistoalueella.

Aita luo turvallisen leikkihetken, ja olisi suotavaa, että myös pikkulapsi voisi juoksennella leikkipaikalla vapaana. Perheissä voi myös olla useampia lapsia, jolloin vahtiminen on sitäkin vaikeampaa. Tai lapsi voi olla leikkipuistossa isovanhempien kanssa, jotka ehkä eivät pystykään juoksemaan karkailevaa lasta kiinni.

Sain vastauksen, että Keravan leikkipuistoista osa on aidattuja, osa ei. Aurinkomäen puisto on kuulemma enemmän ”yleispuisto”. Leikkipaikan osuus niissä on tärkeä, mutta pienempi kuin leikkipuistossa. Tuomaantien puistossa taas aidat reunustaa niin Sarvimäen- kuin Tuomaantien reunaa.

Jatkoin kyselyä ja kerroin näkemykseni leikkipuiston aktiivisten käyttäjien näkökulmasta: Käyttäjän, siis lapsiperheen näkökulmasta, Aurinkomäen leikkipuisto on aivan keskustan ainoa kunnollinen ja kiva leikkipuisto. Se on kaiken keskellä, sinne tullaan samalla kun käydään muutenkin asioilla ja se on keskeisen sijaintinsa takia hyvä tapaamispaikka eri kaupunginosissa asuvien keravalaisten lapsiperheiden kesken.

Aurinkomäen leikkipuisto on mielestäni todella tärkeä ja hieno satsaus kaupungilta. Sääli, jos koko puiston ”yleinen tarkoitus” menee lasten turvallisuuden edelle, vaikka lasten leikkipaikalla on kymmenittäin (kesällä varmaan lähemmäs sata) päivittäisiä käyttäjiä. Leikkipuistollahan lienee vuodessa aika paljon isompi käyttäjämäärä, kuin sillä ”yleispuiston” muulla osalla, siis siellä ylhäällä tai esiintymislavan ja katsomon puolella..

Tähän sain vastaukseksi, että ei leikkipaikan mahdollista, ainakin osittaista, aitausta ole poissuljettu. Itse ainakin lähden nyt siitä, että tämän puolinaisen lupauksen perusteella täytyy palata asiaan, jos aitaa ei ala kuulua.

PENKIT:

Lisäksi kysyin erästä mukavuusseikkaa. Aurinkomäen leikkipuistosta kun puuttuu normaali penkki, jolla aikuinen voisi istua lähellä lapsen leikkiessä. Raskaanaolevat tai jo iäkkäämmät isovanhemmat eivät välttämättä voi istua puistossa olevilla palloistuimilla, vaan penkki olisi siihen parempi.

Sain vastauksen, että Aurinkomäen leikkipaikan vieressä ei ole penkkejä, koska kaupunki haluaa, etteivät penkit tuo leikkipaikalle ei-toivottua väkeä. Palloilla istuminen on hieman haasteellista, mutta tässä kohteessa kuulemma paras vaihtoehto.

LOPUKSI:

Kannattaa jatkaa leikkipuistojen turvallisuusasioiden esillä pitämistä, myös muiden kuin minun. Toivottavasti muidenkin äitien ja isien sana painaa, sillä eihän leikkipuiston käyttäjän pidä olla kaupunginvaltuutettu tullakseen kuulluksi. Käyttäjiähän varten puistot on rakennettu ja palaute on tärkeää.

Jos vaikuttaa siltä, että asiat eivät tätä kautta etene, niin täytyy sitten viedä hommaa eteenpäin muulla tavoin. Toimintatapojahan on monia aina valtuustoaloitteesta kansalaisliikkeen organisointiin asti. Jos ei aitaa muuten ilmesty, ehkä joku tonttulauma sen sinne käy rakentamassa valaisemattoman puiston pimeän turvin?

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *