Avoin kirje KOFFille: perukaa irtisanomiset Keravan tehtaalla

Juomayhtiö Sinebrychoffin työntekijät marssivat keskiviikkona ulos työpaikaltaan Keravan tehtaalta. Ulosmarssi oli mielenilmaus työnantajan esittämiä 51 työntekijän irtisanomisia vastaan.

Keravalaisena kaupunginvaltuutettuna olen huolissani KOFFin irtisanomisista ja niiden vaikutuksista kaupunkimme työttömyystilanteeseen. Yritysten yhteiskuntavastuusta puhutaan paljon, mutta kauniit puheet eivät lämmitä työttömiksi jääviä. Suomessa työntekijöiden irtisanomissuoja on liian heikko.

KOFFin yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi Keravalla päättyivät tällä viikolla. Neuvottelut koskivat panimon tuotannon ja logistiikan noin 400 työntekijää. Työnantajan neuvottelukunta esittää yhtiön johdolle, että 51 työntekijän työsuhde irtisanotaan. Yhtiön johto tehnee lopullisen päätöksen viikon sisällä.

Työntekijöiden puolelta kaikki olisivat olleet valmiita kantamaan kortensa kekoon irtisanomisten välttämiseksi. Työntekijät esittivät työnantajalle, että kaikki työntekijät olisivat olleet jonkun aikaa lomautettuna seuraavien 2-3 vuoden aikana, jolloin työntekijöiden eläkkeelle siirtymiset olisivat hoitaneet työnantajan kustannussäästöjen tarpeen ilman irtisanomisia, kertoi Koffin Keravan tehtaan pääluottamusmies Jukka Nissinen.

Työntekijät ovat ymmärrettävästi todella pettyneitä työnantajan neuvottelijoiden esitykseen 51 työntekijän irtisanomisesta. Kustannussäästöt voitaisiin hoitaa inhimillisesti, ilman irtisanomisia, jos siihen olisi halua. On väärin, että työnantaja suhtautuu välinpitämättömästi työntekijöiden esityksiin irtisanomisten välttämiseksi. Työntekijät vetosivat ulosmarssilla KOFFin johtoon, että esitettyjä irtisanomisia ei toteuttaisi.

KOFFin tapaus osoittaa, että yt-menettely ei toimi, koska työnantaja ei piittaa yt-lain hengestä. Työntekijät esittivät joustoja ja konkreettisia toimenpiteitä, joihin he olisivat olleet valmiita kustannussäästöihin päästäkseen, mutta yrityksen johto ei piitannut niistä. Tämä on surullista. Suomessa on Euroopan huonoimpiin kuuluva joukkoirtisanomissuoja. Siksi työntekijöiden irtisanomissuojaa on parannettava lailla ja taattava irtisanomistilanteissa reilu korvaus, uudelleenkoulutus ja välittömiä työllistämistoimia.

Työntekijät ovat arvokkainta mitä yrityksellä on, ja siksi työntekijöiden kaltoin kohteleminen ja yhteistoiminnallisten periaatteiden noudattamatta jättäminen ovat huonoa työnantajapolitiikkaa ja vahingoksi työpaikan hengelle sekä firman imagolle.

Vetoan KOFFin johtoon, ja kehotan myös muita kansalaisia lähettämään KOFFille palautetta, että irtisanomiset jätettäisiin toteuttamatta. Keravalaisena kaupunginvaltuutettuna ehdotan myös, että Keravan kaupunki keskustelisi KOFFin johdon kanssa siitä, kuinka irtisanomiset vielä olisivat vältettävissä.

Pia Lohikoski
Keravan kaupunginvaltuutettu (vas)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *