Brexit näyttää toteutuvan. Kansa on puhunut ja kansanäänestyksen tulosta on syytä kunnioittaa.
Briteissä valitettavasti vasemmisto pääosin jätti brexit-keskusteluiden pelikentän oikeistolaisille maahanmuuttokriitikoille. On suuri harmi, että keskustelua ei käyty niinkään EU:n epädemokraattisista rakenteista tai katastrofaalisesta vapaamarkkinaideologian läpäisemästä talouspolitiikasta.
EU-eliitin on joka tapuksessa syytä katsoa nyt peiliin. Unionia on rakennettu rahan vallan ehdoilla, ja siltä pohjalta olemme joutuneet elämään viime vuodet kriisistä kriisiin.
EU:lla on uskottavuuskriisi kansalaisten silmissä. Eikä ihme. Etenkin talousliitto EMU yrittää pakottaa jäsenmaat yksi kerrallaan leikkaamaan hyvinvointivaltiota ja palkkoja, eikä tältä ole vältytty niissäkään EU-maissa, jotka itse eivät ole EMU:ssa, vaan se on vaikuttanut myös niihin.
Brexit laittaa väistämättä liikkeelle jälleen uuden talouskriisin, jonka laajuutta on vaikea vielä arvailla. Toivottavasti edes tämä kriisi saisi vihdoin aikaan suuren ja välttämättömän käänteen EU:n politiikassa. Mikäli EU:ta ja sen talousrakenteita ei nyt demokratisoida, sen olemassaolon oikeutus alkaa olla kansalaisten silmissä olematon.