Byrokratia voitti, lapset ja nuoret hävisivät

Törmäsin Keravan kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 9.11.2009 ikäväkseni byrokratian kumarteluun ja muotoseikoille alistumiseen. Tavallisella kaupunkilaisjärjellä ajatellen, kun kerran Nikkarin koulun remontoinnista ja sen lukioksi kalustamisesta jäi yli 250 000 euroa, olisi säästyneestä summasta osa voitu ohjata valtuuston päätöksellä muihin rahaa tarvitseviin kohteisiin. Mutta ei.

Nikkarista jäi 250 000 yli, esitin siirtoa koulujen atk-hankintoihin ja nuorisotoimen käyttöön

Esitin, että nuorisotoimi saisi vuoden 2009 budjettimuutosten käsittelyn yhteydessä nuorisolautakunnan anoman 25 000 euroa lisärahaa. Samoin esitin, että valtuusto olisi siirtänyt kasvatus- ja opetuslautakunnan ehdotuksen mukaisesti 100 000 euroa koulutoimen investointibudjetin sisällä koulujen atk-hankintoihin. Ehdotin, että molemmat olisi katettu Nikkarin koulun remontissa kalustamisesta ylijääneistä 250 000 eurosta, ja summasta olisi vielä tämän jälkeen jäänyt siirrettäväksi 125 000 kaupungin muiden menojen kattamiseen, esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimelle.

Koska Keravan kaupunginhallitus ei ollut puoltanut nuorisolautakunnan ja kasvatus- ja opetuslautakunnan lisärahan anomuksia, ei kaupunginvaltuustokaan uskaltanut käyttää sille kuuluvaa ylintä päätösvaltaa ja siirtää Nikkarista ylijääneitä rahoja esittämiini kohteisiin. Ihmettelen, että käytäväpuheissa monet valtuutetut sanoivat, että kyllähän ne rahat olisivat menneet tarpeeseen kouluille ja nuorisotoimelle, mutta asiat nyt eivät menneet oikeassa järjestyksessä ja tässä olisi nyt tullut liian kiire. Kilpailutuksiin ja laitehankintoihin olisi ollut aikaa kyllä jos olisi haluttu, vielähän tässä olisi ollut vuotta jäljellä melkein pari kuukautta.

Muotoseikat ja virkamiesten nihkeys budjetin muutoksille voittivat, keravalaisten lasten opetusvälineet sekä nuorisotyön toimintaedellytykset hävisivät. Valtuuston enemmistö ei ollut valmis myöntämään lisärahaa ahdingossa olevalle nuorisotoimelle, koska rahaa anottiin kuulemma liian myöhään ja väärässä järjestyksessä. Tämä on mielestäni byrokraattista ja arkielämästä vieraantunutta ajattelua.

Nuorisotilat kiinni joululomalla?

Nyt on realismia, että nuorisotoimi saattaa joutua rahapulan takia laittamaan nuorisotalot loppuvuodeksi kiinni juuri silloin, kun nuoret ovat kouluista joululomalla. Kun kysyin valtuustossa, eikö asioita voitaisi ajatella muotoseikkojen sijaan järjellä, kuului kokoomuksen valtuustoryhmästä naurahtelua. Sekö nauratti, että talvipakkasessa nuorilla ei ehkä ole tiloja missä tavata toisiaan?

Ehkä kokoomuksen kuvitelma on, että nuorilla on varaa notkua kahviloissa ja käydä elokuvissa, tai että kaikkien perheet viettävät joululomaa joko laskettelureissuilla tai Kaukoidän hiekkarannoilla. Kaikilla nuorilla ei etenkään näin lamatalvena ole rahaa, työttömyys koskettaa myös keravalaisia lapsiperheitä.

Opetusvälineiden puutteet arkea kouluissa

Rahaa ei myöskään herunut keravalaisten koulujen opetusvälineiden parantamiseen atk-hankintojen avulla, vaikka osassa kouluista opettajien työvälineet ovat edelleen pelkän liitutaulun ja karttakepin varassa. Opetuspäällikkö kertoi lautakunnan kokouksessa asiaa kysyessäni, että Keravan koulujen opetusvälineistö on osin todella puutteellista ja heikolla tasolla. Joissain kouluissa on nyt aivan uudet hienot 2000-luvun opetusvälineet älytauluineen, mutta joissain kouluissa ei ole kaikissa kouluissa edes 80-luvun tasoisia välineitä, kuten toimivaa piirtoheitintä.

Sain valtuustossa tukea esitykselleni, mutta en siinä määrin kuin olisin toivonut.  Vihreäthän olivat lautakunnissa puoltaneet näitä samoja summia, mutta valtuustossa eivät enää olleet lisärahan myöntämisen takana. Samoin petyin demareiden valtuustoryhmän enemmistön kantaan, koska he olivat vielä lautakunnassa koulujen lisärahan puolella. Erityisen äänekkäästi valtuustossa rahojen myöntämistä vastustivat kokoomuksen valtuustoryhmästä Eero Lehti ja Eero Nurmi, sekä valitettavasti myös demareista valtuuston puheenjohtaja Markku Liimatainen ja kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin.

Esittämäni lisärahat, jotka olisi siirretty Nikkarin remontista säästyneistä rahoista ja annettu keravalaisille lapsille ja nuorille kaatuivat valtuustossa äänin 43-8. Esitystäni kannatti Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kokonaisuudessaan, eli Pia Lohikoski, Kari Kuulas, Maila Hölttä ja Oili Liukkonen. Lisäksi esitykseni puolesta äänestivät Ville Hoikkala (kd), Niina Saarinen (sd.), Kim Savolainen (sd.) ja Sari Seppälä (sd.).

P.S. Jengan muutto vei nuorisotoimen talouden kuralle

Taustaksi kerrottakoon vielä, että Keravan nuorisotoimi joutui taloudelliseen ahdinkoon siksi, että nuorten työpaja Jengan muutosta aiheutunut remontti tuli ennakoitua huomattavasti kalliimmaksi. Jengan muutto pois Jäspilästä oli välttämätön, koska edelliset tilat oli todettu terveydelle haitallisiksi, eikä työpajatoiminta voinut siellä enää jatkua. Uudet Jengan toimitilat Jaakkolassa ovat vaatineet remonttia, jota ei edes tiloja vuokrattaessa mukana ollut Tilalaitos ollut osannut niin suuritöiseksi ja kalliiksi arvioida. Tila oli kuitenkin pakko remontoida, jotta nuorten työpajan toiminta saatiin jälleen käyntiin. Nuorisotoimi siirsi jo remonttirahoiksi käyttörahojaan, joten se ei voi sopeuttaa toimintojaan enempää ilman, että nuorisotoimen tärkein tehtävä, eli ennaltaehkäisevä nuorisotyö tästä kohtuuttomasti kärsii.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *