Ei leikata lasten tulevaisuuden kustannuksella

Alla tänään Keskarissa julkaistu valtuustoryhmämme kannanotto Keravan leikkauspolitiikkaan. Harmittaa, että vaikka Heinolan seminaarissa myös todella monet demarit ja vihreät linjasivat puheissaan leikkauspolitiikkaa vastaan, he ovat nyt mukana hyväksymässä kompromissina vähennyksiä sekä kasvatus- ja opetustoimeen että sosiaali- ja terveystoimeen. Olisi ollut hienoa torjua leikkaukset punavihreällä rintamalla ja muiden sosiaalisen omantunnon omaavien voimin. Toivottavasti näemme ensi maanantaina valtuuston kokouksessa paljon keravalaisia katsomassa, kuinka heidän omat edustajansa äänestävät ja pitävät vaalilupauksensa.

On todella huono juttu ja lyhytnäköistä politiikkaa määrätä lisäleikkauksia toimialoille, joita ovat jo kohdanneet melkoiset supistukset tänä vuonna, kuten kasvatus- ja opetustoimeen. Lasten tulevaisuuden ja hyvinvoinnin pitäisi olla päätöksenteossa aina tärkeämpi näkökulma, kuin talouslukujen tuijottaminen. Nämä säästöt voivat vielä tulla todella kalliiksi.

Omasta mielestäni olisi erityisesti keravalaisten lasten palveluiden kannalta  parempi hoitaa tämän vuoden talousvajaus lainalla ja ensi vuodesta korottaa kunnallisveroa. Lisäksi elvyttävät toimet olisivat ehdottoman tärkeitä laman torjunnassa paikallisen työllisyyden ja myös välttämättömien investointien, kuten Kurkelan koulun laajennuksen takia.

Keski-Uusimaa 18.3.2009

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei ole mukana leikkauksissa

Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on irtisanoutunut valtuustoryhmien neuvottelutuloksesta, jonka mukaan kuluvan vuoden talousarviomenoja leikataan 670 000 euroa. Tosin hallinnosta leikattavaa 100 000 euroa ryhmämme ei vastusta, ja harkiten voidaan puuttua myös kaupunkitekniikan rahoihin. Mutta näkisimme, että ko. summat tarvittaisiin esim. peruskoulutukseen ja vanhustenhoitoon.

Ryhmämme ehdotti viime marraskuun valtuustossa, että veroprosenttia olisi nostettava 18,5:een, mutta jäimme epäpopulistisen esityksemme kanssa yksin. Jo silloin laman uhkat ja vaikutukset keravalaisten palveluihin olivat nähtävissä.

Ryhmämme on sitä paitsi aina korostanut, että jos rahaa tarvitaan lisää, on parempi nostaa veroprosenttia kuin lisätä lainantottoa. Lainaraha on kallista rahaa. Viime vuonnakin korkomenot olivat lähes 3 miljoonaa euroa. Puolen veroprosentin tuotto on kutakuinkin sama eli n. 3 miljoonaa.

Tuo 670 000 euron karsinta ei sinänsä ole päätä huimaava, ellei kuluvalle vuodelle joulukuussa hyväksytty talousarvio jo olisi ylikireä. Kyllä hyvätuloiset ja terveet nämä leikkaukset ja karsinnat kestävät. Huolemme koskee suurissa opetusryhmissä syrjäytyviä lapsia, avun puutteessa pinnisteleviä vanhuksia, vammaisia ja heidän omaisiaan sekä työnsä ääreen uupuvia kaupungin työntekijöitä.

Ja edellisen laman jäljet tuntuvat yhä kipeine seurauksineen. Kun veroprosenttia ei kesken vuotta voida nostaa, lisälainanotto on pienempi paha kuin peruspalvelujen leikkaaminen.

Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Maila Hölttä
Kari Kuulas
Oili Liukkonen
Pia Lohikoski

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *