Ei leikkauspolitiikkaa, vaan veroremontti

Valtionvarainministeriön luvut ns. kestävyysvajeesta ovat liioiteltuja. Todellinen vaje on puolet ministeriön laskelmista, ja sekin on synnytetty keventämällä rikkaimpien verotusta – vieläpä samaan aikaan velkaannuttaen valtiontaloutta. Kyllä olisi taas Robin Hoodille töitä. Onneksi on kuitenkin olemassa vaihtoehto nykypolitiikalle: Vasemmisto.

Hallitukset ovat kahdeksan vuoden aikana alentaneet tuloveroja hyvätuloisia suosivalla tavalla yli kuudella miljardilla, vaikka jo aiemmat hallitukset laskivat tuloveroja. Tämä on synnyttänyt valtion talouteen vajeen ja heikentänyt perusturvaa ja julkisia palveluita.

Vasemmisto haluaa toteuttaa veroremontin, jolla haetaan muutosta nykyiseen talouspolitiikkaan.
Suurituloisia suosiva ja tuloeroja kasvattava veropolitiikka on tullut tiensä päähän. Vasemmiston veromalli lisäisi sosiaalista oikeudenmukaisuutta tuloeroja kaventamalla.

Vasemmiston veromalli mahdollistaisi nykyistä paremmat julkiset palvelut
lisäämällä verotuloja kolmella miljardilla. Verotuottojen lisäämistä tasaveroilla, kuten arvonlisäverolla ja energiaverolla, Vasemmisto vastustaa.

Vasemmisto haluaa nostaa tuloveron alarajan 10 000 euroon
, joka tarkoittaa sitä, että pienituloisille jäisi selvästi enemmän rahaa käteen verojen jälkeen. Suurituloisten verotusta Vasemmiston mallissa kiristetään maltillisesti. Suurin rakenteellinen muutos on, että Vasemmisto verottaisi pääoma-, palkka-, eläke- ja tukituloja tasavertaisesti yhden progressiivisen tuloveroasteikon mukaan.

Leikkauksia ei ole pakko tehdä, kunhan veropohjaa laajennetaan ja veronkierto sekä harmaa talous laitetaan kuriin. Päinvastoin, esimerkiksi terveyspalveluita, sosiaaliturvaa ja raideliikennettä on parannettava ja ikääntyvälle väestölle tarjottava inhimilliset vanhuspalvelut. Samalla työllistetään kipeästi tarvittavia palvelualojen työntekijöitä julkiselle sektorille.

Suurituloisille suunnatut veronalennukset eivät ole talouspoliittisesti järkeviä.
Pienituloisten saamat lisärahat sen sijaan menevät suoraan kiertoon työllisyyttä parantamaan. Vasemmisto haluaa, että pienituloisillakin on mahdollisuus ostaa työllistäviä ja ympäristöystävällisiä palveluita esimerkiksi suutareilta tai parturikampaajilta ja käydä kahvilassa tai konsertissa. Jotta hinnat eivät nouse pienituloisten ulottumattomiin, ei arvonlisäveroja pidä nostaa.

Hyvinvointivaltion jälleenrakentaminen ja sen rahoittaminen on kiinni poliittisesta tahdosta. Verotuksen progressiota on palautettava siten, että veroja maksetaan maksukyvyn mukaan, eivätkä verot nouse kohtuuttoman suuriksi kenellekään.

Vasemmistoliiton veromalli 2011:
http://www.vasemmistoliitto.fi/images/ohjelmat/Vasemmistoliiton_veromalli.pdf

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *