Eläinten oikeudet, valokeilassa turkistarhaus, tehotuotanto ja koe-eläimet, vieraana Salla Tuomivaara

Pureudumme vieraanani Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran kanssa eläinten oikeuksiin.

Keskustelen Lohikoski -#puhetta politiikassa -radio-ohjelmassa Salla Tuomivaaran kanssa siitä mistä eläinoikeusliikkeessä on kysymys? Tuomivaara kertoo millaiseen filosofiaan keskustelu eläinten oikeuksista perustuu?

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara oli vieraani ohjelmassa Lohikoski -puhetta politiikasta keskustelemassa eläinten oikeuksista.

Suomen otettava mallia edistyksellisimmistä euroopalaisista maista eläinten oikeuksien ajamisessa

Salla Tuomivaara kertoo, että ihmisten kiinnostunut on eläinten oikeuksiin muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Tämän toivoisi näkyvän laajemmin myös lainsäädäntötyössä.
Suomessa on edetty eläintensuojelussa, mutta eläintenoikeustutkimus on vielä alkumetreillä, arvioi Salla Tuomivaara. Animalia on asiantuntijalausunnoissa vaatinut Suomea ottamaan mallia edistyksellisimmistä Euroopan maista, joissa turkistarhaus on kielletty ja lemmikkieläinten kohteluun kiinnitetty huomiota.

Vapaakauppajärjestelmä pakottaa maanviljelijät tehotuotantoon

Aktivistien kuvauskeikat tehosikaloihin ja -kanaloihin nostivat tehotuotannon ongelmat laajan yleisön julkisuuteen. Miten Animalia näkee tehotuotannon?
– Olemme hyvin kriittisiä. Suomessa tilojen määrä on romahtanut Euroopan unionin jäsenyyden jälkeen, mutta taas eläimien märää ei ole laskenut. On siirrytty suurempiin yksiköihin. Eläimistä esimerkiksi siat elävät noin puolisen vuotta ja kasvavat hurjan nopeasti. Tilat ovat hyvin virikkeettömiä, eivätkä ne pysty elämään normaalia elämää, sanoo Tuomivaara.
Salla Tuomivaara ei lähde syyttämään yksittäistä maanviljelijää tehotuotannosta, vaan ongelmana on vapaakauppajärjestelmä, joka pakottaa maanviljelijät tuottamaan mahdollisimman tehokkaasti ja halvalla. Animalian toiminnanjohtaja Tuomivaara näkee, että Euroopan unionin pitäisi muuttaa maatalouspolitiikkaansa, niin että se tuki elävää maaseutua, jossa tuottajat ja eläimet voisivat paremmin.
– Meidän pitäisi terveydellisistä ja ympäristöllisistä syistä syödä ja tuottaa paljon vähemmän lihaa. Tätä kautta päästäisiin parantamaan eläinten asemaa maataloudessa, arvioi Tuomivaara.

Miten TTIP liittyy eläinten oikeuksiin, entä mitä kuuluu koe-eläimille?

Keskustelemme myös Salla Tuomivaaran kanssa siitä miksi eläinoikeusliike ajaa turkistarhauksen vähittäistä kieltämistä? Miten turkiseläimeksi kasvatetun ketun elämä eroaa luonnossa elävän ketun elämästä? Entä mitä kuuluu tällä hetkellä koe-eläimille?

Pureuduimme myös ajankohtaiseen vapaakauppasopimus TTIPhen. Salla Tuomivaaran mielestä TTIP heikentäisi myös eläisuojelun tilannetta Euroopassa. Yhdysvalloissa ei painoteta kuluttajansuojaa tai eettisiä näkökulmia yhtä paljon kuin Euroopassa. Myöskään eläinten hyvinvointiin ei kiinnitetä yhtä suurta huomiota kuin EU:n alueella. Siksi myös eläinsuojeluliike sanoo Vasemmiston ohella Stop TTIP.

Kuuntele koko haastattelu täältä ja osallistu keskusteluun:

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *