Elpymisrahoilla ei pidä pelastaa kriisipankkeja, vaan rahat on suunnattava ilmastotoimiin

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski kiitteli ryhmäpuheessaan hallituksen kestävän kasvun ohjelmaa. Lohikoski uskoo, että ilmastoratkaisujen kehittäminen luo Suomeen myös uusia työpaikkoja.

– Vasemmistoliiton mielestä elvytysrahat on suunnattava ilmastotoimiin, osaamiseen, digitalisaatioon, terveyteen ja sosiaalisiin oikeuksiin. Näin myös tehdään, Lohikoski sanoi.

– Elpymisväline on suoraa tukea reaalitalouteen. Sillä luodaan kestäviä investointeja ja työtä kriisin keskellä. Tämä on ollut meille kynnyskysymys. Nyt pelastetaan ihmisiä eikä pankkeja ja sijoittajia, kuten valitettavasti aikaisemmin on ollut EU:n tukipaketeissa tyylinä. 


Marinin hallitus laati raamit kestävän kasvun ohjelmalleen jo ennen elpymisvälineen lopullista hyväksymistä EU:ssa. Suomi aikoo käyttää puolet tuesta ilmastotoimiin, mikä on huomattavasti enemmän kuin Euroopan komission 37 prosentin vähimmäisvaatimus. Lohikoski onkin tyytyväinen Suomen valitsemaan vastuulliseen linjaan.

– Olen iloinen siitä, että puolet Suomen saamasta tuesta käytetään ilmastoystävällisten ratkaisujen vauhdittamiseen.

Lohikosken mukaan ilmastokriisin hillitseminen vaatii lähivuosina mittavia investointeja. Panostukset puhtaaseen energiaan ja teollisuuden vähähiilisyyteen ovat välttämättömiä askeleita kohti ilmastokestävää tulevaisuutta.

– Samalla, kun hiilijalanjälkeä pienennetään, uusien ilmastoratkaisujen kehittäminen voi luoda myös uusia työpaikkoja ja hyvinvointia Suomessa, hän sanoo.

Lohikoski muistuttaa, että siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan on toteutettava siten, ettei se päädy pienituloisten maksettavaksi.

– Vasemmistoliiton ajama reilu siirtymä huomioi ihmisten erilaiset lähtökohdat ja tarpeet niin maaseudulla kuin kaupungeissa, hän sanoo.

EU päätti osana elpymisvälinettä kasvattaa myös oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa. Suomi saa rahaston kautta noin 422 miljoonaa euroa muun muassa työntekijöiden kouluttamiseen ja siirtymän tukemiseen, esimerkiksi turvealueilla. Koulutus ja tutkimus ovat keskeisiä painopisteitä myös Marinin hallituksen kestävän kasvun ohjelmassa.

– Osaamisvaatimukset kasvavat nopeasti alalla kuin alalla, ja tämä kehitys tulee vain voimistumaan. On aivan keskeistä, että tämä hallitus investoi isosti suomalaisten osaamistason nostamiseen niin oppivelvollisuutta pidentämällä kuin kehittämällä jatkuvaa oppimista, Lohikoski sanoo.

Elpymisväline ja EU:n monivuotinen rahoituskehys on alustavan sovun mukaan kytketty oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Lohikoski pitää huolestuttavana, että jotkut jäsenmaat ja tahot ovat valmiita hylkäämään oikeusvaltiomekanismin omien intressiensä edistämiseksi.

– Vasemmistoliiton näkemys on selvä: perusoikeuksista ei neuvotella. Mielivallalle ei pidä antaa yhtään tilaa. Suomen on puolustettava oikeusvaltiota, ihmisoikeuksia ja demokratiaa myös EU:n sisällä, hän sanoo.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *