Suitset hoivabisnekselle ja hoitajamitoitus lakiin

Esperissä ohjeistettiin jättämään vanhukset lattialle, jos he putosivat sängystä yöllä, uutisoitiin mediassa. Attendon hoivayksikössä Espoossa asiakkaat olivat aliravittuja, heitä ei ulkoilutettu ja he joutuivat nukkumaan likaisissa vaipoissa, raportoivat uutiset.

Helsingissä paljastui luvattomissa tiloissa toimivia yksityisiä Ankkalampi-päiväkoteja, kertoi HS. Monessa kunnassa on ollut ongelmia yksityisten päiväkotien valvonnassa, kuten Järvenpään Touhula-päiväkodissa.

Ongelmia selitetään yksittäistapauksiksi, mutta ei mene enää läpi. Yksityistämisvimma on ajanut hoiva- ja varhaiskasvatuspalvelut ongelmiin, kun alalle tulleet toimijat ovat haistaneet mahdollisuuden tehdä valtavia voittoja.

Virkamiehet ja osa poliitikoista kertovat luottavansa näiden voittoa tavoittelevien yritysten tuottavan laadukkaita palveluita, jopa edullisemmin, kuin kunnat. Mitä siitä seuraa, jos nykyisen hallituksen SOTE-uudistus kaikkien yllätykseksi menisikin eduskunnassa läpi?

Henkilöstömitoitukset ja -pätevyydet toimivat ehkä paperilla, mutta käytäntö voi olla toista. Samaan aikaan vanhuspalvelu- ja varhaiskasvatusbisneksessä taotaan suuria taloudellisia voittoja näiden yhtiöiden omistajille.

Emme saa ummistaa silmiämme, sillä puutteellisilla henkilöstömitoituksilla on suora yhteys palveluiden laatuun. Emme voi jättää tärkeitä yhteiskuntasektoreita haaskalintujen armoille, jossa haetaan pikavoittoja vanhusten ja lasten kustannuksella.

Vasemmisto on puhunut jatkuavasti kunnallisen hoivan ja varhaiskasvatuksen puolesta. Taloudellisen voiton tekeminen varhaiskasvatuksella on kiellettävä, kuten perusopetuslaissa on jo tehty.

Me näemme tärkeäksi, että työntekijät ovat päteviä ja mitoitukset ovat riittävät sekä valvonta toimii. Tarvitaan vanhuspalvelulakiin kirjatut hoitajamitoitukset, sekä riittävä valvonta ja sanktiot, mikäli mitoituksia ei noudateta.

Pia Lohikoski
Kaupunginhallituksen varapj
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston pj
Kerava

Jaa:

Yksi kommentti “Suitset hoivabisnekselle ja hoitajamitoitus lakiin

  1. Joku Toinen

    Joitakin yhteiskunnan toimintoja ei kannattaisi yksityistää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *