Hallituksen sote-soppa voidaan kaataa kuntavaaleissa

Hallituksen sotelainsäädäntö voidaan kaataa kuntavaaleissa kirjoittaa Pia LohikoskiHallituksen katatrofaalinen sote-soppa useine eri lakiluonnoksineen on kaatumassa hutilointiin ja pakkoyhtiöittämiseen. Sen torjuminen voidaan varmistaa kuntavaaleissa, tekemällä niistä kansan välikysymys, ja äänestämällä muita kuin hallituspuolueita.

Hallituksen ajama sote-malli on uhka kansanterveydelle. Siinä ei ole kyse valinnanvapaudesta, vaan järjestelmämme hyvin toimivien osien romuttamisesta pakkoyhtiöittämisen tieltä.

Vasemmistoliiton mielestä valtion tehtävä ei ole edistää terveyskonsernien bisnestä vaan kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Sote-uudistuksessa pitää palata uudistuksen alkujuurille, eli palveluiden sujuvuuden ja tasa-arvon parantamiseen.

Vasemmistoliitto haluaa parantaa terveydenhuollon olemassa olevaa valinnanvapautta ja vahvistaa sosiaalihuollon asiakkaiden ja terveydenhuollon potilaiden itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa.

Hallituksen malli ei antaisi uusia valinnanvapausoikeuksia, ainoastaan avaisi markkinoita terveyskonserneille. Myös asiantuntijat pelkäävät uudistuksesta kaaosta, joten nyt on hyvä aika puhaltaa peli poikki ja ottaa aikalisä.

Hallituksen esitys takaisi Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan arvion mukaan vähintään kahdeksan miljardin euron markkinat suurille terveysfirmoille. Asiantuntijat ovat esittäneet myös huomattavasti  suurempia lukuja.

Vasemmistoliitto vaatii, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tehdään vastuullisesti ja hallituksen palveluiden yksityistämiseen ja yhtiöittämiseen perustuva sote-malli hylätään. Oli hienoa, että tämän suuntaiset ajatukset tulivat kirjatuiksi keskusteluiden jälkeen myös Keravan kaupungin virallisiin sote-lausuntoihin.


Pia Lohikoski
Kaupunginhallituksen jäsen (vas)
Kerava

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *