Hallituksen viimeinen pisara, vieraana Sauli Hievanen

SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Sauli Hievanen kävi vieraanani ohjelmassa. Keskustelimme mm. pisararadasta-Pisararata kaatui ja metropolihallinto kuopattiin. Pohdin vieraani SAK:n elinkeinopoliittisen asiantuntijan Sauli Hievasen kanssa miksi pääministeripuolueena toimiva kokoomus on kaatanut kaikki merkittävät hankkeet. Mietimme myös miten asumisen, liikenteen ja maankäytön kysymykset tullaan ratkaisemaan.

Tämän hallituskauden lukuisten kaatuneiden hankkeiden sarjassa viimeinen pisara oli pisararata. Mistä siinä ja hankkeen kaatamisessa oli kyse?

Miksi kokoomus on kaatanut oman pääministerikautensa suurhankkeista kaikki merkittävimmät uudistukset? Ensin kaatui kuntauudistus, sitten metropolihallinto, sen jälkeen sote-uudistus ja viimeisimpänä pisararata.

 

Pisararata purkamassa kasvavan metropolialueen junaruuhkaa

Miten asumisen, liikenteen ja maankäytön kysymykset tullaan tulevaisuudessa ratkaisemaan? Kuinka metropolialueen työmatkaliikenteen sujuvoittaminen ratkaistaan, jos pisararataa ei tule? Vuokra-asuntopula haittaa pieni- ja keskituloisten palkansaajien elämää. Miten se ratkaistaan?

Helsingin ratapihalla junien määrä on lisääntynyt kymmenessä vuodessa 40 prosenttia. Lähiliikenteestä on jouduttu vähentämään junia häiriöherkkyyden vuoksi – siis palvelutasoa on laskettu. Helsingin seutu on Euroopan nopeimmin kasvavia metropoleja. Pisararata parantaa kauko- ja lähiliikenteen täsmällisyyttä, kun rata- ja laiturikapasiteettia vapautuu ja talviset ongelmat vähenevät radan siirtyessä tunneliin.

Pisararadan kaataminen oli kokoomukselta melkoinen tikki. Valtio oli sopinut pääkaupunkiseudun MAL-sopimuksessa, eli kuntien ja valtion maankäyttö-, asumis- ja liikennesopimuksessa, että infrainvestointien vastapainoksi kunnat kasvattavat asuntotuotantoaan 25 prosentilla eli noin 3 000 asunnolla vuodessa.

Valtion uskottavuus MAL-sopimuskumppanina on jatkossa tämän seurauksena melko heikko. Valtio on itse arvostellut aiemmin kuntia, etteivät nämä ole kaavoittaneet sovitusti ja huolehtineet kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamisesta.

Suurten taloudellisten ja yhteiskuntapoliittisten vaikutustensa vuoksi ennakoitavuus on tärkeää liikenteessä, asumisessa ja maankäytössä. Investoijien päätökset vaikuttavat siihen, saadaanko suuret asuntorakentamishankkeet käyntiin ja kaavoittavatko kunnat riittävästi maata asuntotuotantoon nimenomaan joukkoliikenneyhteyksien lähelle, raiteiden ympäristöön.

 

Kokoomus hylkäsi ratainvestoinnin, joka olisi tukenut asumista, kaupunkikehitystä sekä Suomen talouden kasvua

Kun Pisararadan toteuttamisesta ei nyt olekaan konkreettista päätöstä lisäbudjetissa, EU ei valitettavasti suhtaudu Suomen tukihakemukseen vakavasti. EU haluaa toteutuspäätöksen, joka kertoo oikeasta sitoutumisesta hankkeen toteutukseen. Tässä taloudellisessa tilanteessa kaikki työllistävät ja elvyttävät investointihankkeet olisivat tulleet todella tarpeeseen.

Ratainvestoinnit metropolialueella tukevat asuntorakentamista, kaupunkikehitystä ja Suomen talouden kasvua. Pisara olisikin siis ollut ei vain liikennehanke, vaan myös merkittävä työllisyys- ja kasvuhanke, jonka kokoomus nyt hautasi.

 

Kuuntele ohjelma:

[soundcloud]https://soundcloud.com/radiorapu/puhetta-politiikasta[/soundcloud]

Kuuntele aiempia lähetyksiä täältä.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *