Hallitus ajaa asumistuen leikkauksilla pienituloiset kurjuuteen

Asumismenot ovat Suomessa korkeat. Vuokrat ovat jo useita vuosia olleet nousukiidossa, mutta vuokralaisten tulot polkevat paikallaan tai niistä on leikattu. Moni pienituloinen vuokralainen on tilanteessa, jossa rahat eivät enää riitä normaaliin peruskulutukseen.

Kun tili on vuokranmaksun jälkeen lähes tyhjä, ja vielä pitäisi maksaa muut laskut, on moni pienituloinen vuokralainen valitettavasti siinä tilanteessa, että joutuu valitsemaan, tinkiikö ruokailuista vai jättääkö ostamatta esimerkiksi lääkärin määräämät lääkkeet, lasten harrastuksista puhumattakaan.

Vuokrien taso on etenkin pääkaupunkiseudulla noussut niin korkeaksi, että asumistukikaan ei riitä kompensoimaan korkeita asumiskustannuksia. Asumistukea myönnettäessä huomioidaan vain laissa määrätyt asumismenojen enimmäismäärät.

Nykyisellä vuoden 2015 tasolla asumistukea saavista ruokakunnista huomattavalla määrällä, noin 60 %:lla tuensaajista, vuokra ylittää asumistuessa hyväksyttävät asumismenojen enimmäismäärät. Yhä useampi asumistuen saaja joutuu hakemaan lisäksi toimeentulotukea. Senkään avulla ei aina selvitä, kun asumismenot haukkaavat suurimman osan kuukauden tuloista, jolloin apua haetaan seuraavaksi leipäjonoista.

Uusi hallitusohjelma ei suinkaan korota yleistä asumistukea eläkkeensaajien asumistuen tasolle, vaan se leikkaa yleisestä asumistuesta -25M€ ja vie eläkkeensaajien asumistukea saavilta 123M€, pudottaen heidät yleiselle asumistuelle. Eläkkeensaajien asumistuen lakkautus tipauttaa tämän hetkiset lähes 193 000 eläkkeensaajien asumistukea nostavaa yleiselle asumistuelle.

Näistä pienituloisista eläkeläisistä noin neljännes menettää tuloistaan kuukaudessa 100-200 euroa ja toinen neljännes menettää kuukaudessa noin 50-100 euroa. Keskimäärin eläkkeensaajien asumistukea saaneet menettävät 40-50 euroa kuukaudessa.

Etenkin yksin asuvat pienituloiset eläkeläiset ovat nyt vaarassa pudota syvälle köyhyysloukkuun, josta ei ole mahdollista päästä enää omin voimin ylös, sillä heihin iskevät myös kansaneläkeindeksin jäädytys, terveydenhoidon asiakasmaksujen korotukset sekä lääkekorvausten leikkaukset.

Onko hallitus nyt aivan loppuun saakka miettinyt ja tehnyt vaikutusarviota siitä, mitä vaikutuksia tällä leikkauksella pienituloisimpien eläkeläisten elämään ja toimeentuloon on?

Korkeiden vuokrien ja vuokra-asuntopulan koettelemalla pääkaupunkiseudulla vuokralaisilla ei ole mahdollisuutta muuttaa säästösyistä edullisempaan vuokra-asuntoon. Vapaarahoitteisella puolella edullisia vuokra-asuntoja ei juurikaan ole tarjolla ja esimerkiksi kaupungin omistamiin vuokra-asuntoihin on kymmenien tuhansien hakijoiden jonot.

 

Pia Lohikoski
järjestö- ja koulutuspäällikkö
Vuokralaiset VKL ry

(kirjoitus julkaistu aiemmin ”Ei leikata” -kampanjasivustolla)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *