Hallitus tukee kansalaisia ja yrittäjiä koronakriisin keskellä

On tärkeää, että hallitus pitää myös kriisin keskellä huolta ihmisten toimeentulosta ja hyvinvoinnista.

Hallitus puolustaa lisätalousarviolla työpaikkoja ja panostaa myös kriisin keskellä ihmisten hyvinvointiin ja lapsiperheiden tukemiseen.

Käsillä olevassa vuoden 2020 toisessa, historiallisen suuressa lisätalousarviossa panostetaan voimakkaasti ihmisten hyvinvointiin ja toimeentuloon yhteensä 4,1 miljardilla eurolla.

Tästä 3,6 miljardia on tarpeellisia menolisäyksiä kuluvalle vuodelle.

Vasemmistoliiton linja on, että tämän kriisin kustannuksia ei saa kaataa tavallisten ihmisten maksettavaksi samaan aikaan, kun pankit ja suuryritykset jatkavat kuten ennenkin.

Uusia panostuksia toimeentuloon

Hallitus turvaa ihmisten välttämättömän minimitoimeentulon.

Alle 10-vuotiaiden lasten kanssa töistä palkatta poissa oleva vanhempi voi hakea väliaikaista tukea toimeentulonsa turvaamiseksi. Tämä on mielestäni hieno, ja todella tärkeä kädenojennus lapsiperheille.

Myös yrittäjät tuodaan koronan takia työttömyysturvan piiriin.

Lomautetuilta työntekijöiltä poistetaan työttömyysturvan omavastuupäivät.

Yrityksille myönnetään aiempien tukitoimien lisäksi yhteensä yli miljardi euroa lisätukea.

Lisäksi hallitus esittää merkittävää tukipakettia kulttuurille ja liikunnalle.

Tukea kuntien ahdinkoon

Hallitus korvaa kunnille 547 miljoonaa nyt ja vähintään miljardin toukokuussa.

On erittäin hyvä, ja tärkeää, että valtio aikoo kompensoida kunnille koronasta johtuvat tulonmenetykset.

Monen pienen tai keskisuuren kunnan taloustilanne on jo ennestään heikko, ja on todella tärkeää, että valtio varmistaa, etteivät kunnat joudu koronaepidemian aiheuttaman talouskriisin takia kohtuuttomaan tilanteeseen.

Kuntien työntekijät pitävät nyt näinä vaikeina aikoina yhteiskuntaa pystyssä ja kuntia pitää tukea korona- ja talouskriisin yli.

Vaikeassa taloustilanteessa julkinen sektori ei saa olla se, joka vahvistaa heikkenevää taloussuhdannetta ja irtisanoo tai lomauttaa omia työntekijöitään.

Kaikkein surullisinta on ollut kuulla uutisia esimerkiksi koulunkäynnin ohjaajien lomautuksista nyt, kun heitä ja heidän tukeaan lapset etäopetuksessa aivan erityisesti tarvitsisivat.

Toukokuun lisätalousarviossa tulee kunnille vähintään miljardin euron tukipaketti.

Hallituksen tulisi harkita sen yhteydessä kannustinmekanismia, jolla erityistä tukea saisivat ne kunnat, jotka eivät väliaikaisen talouskriisin takia ryhdy yt-neuvotteluihin.

Kohtuullisuutta myös vuokralaisille

Näinä aikoina meidän kaikkien pitää joustaa.

Siksi esitänkin hallitukselle toiveen, että hallitus ryhtyisi pikimmiten selvittämään toimia liikehuoneistojen vuokrien tilapäiseksi rajoittamiseksi ja kohtuullistamiseksi.

Ei voi olla niin, että osa liiketilojen vuokranantajista vapauttaa pienyritykset koronakevään ajaksi vuokrista, mutta osa vuokranantajista vaatii täyttää vuokraa. Kaikkien pitäisi nyt olla mukana samoissa talkoissa.

Tämä ei liity suoraan lisätalousarvioon, mutta tuon näkökulman esiin siksi, että samaan aikaan kun moni pienyrittäjä toivoo valtiolta lisää suoria tukia, on täysin kohtuutonta, että osa liiketilojen vuokranantajista lintsaa näistä yhteisistä talkoista.

Lisäksi ehdotan, että myös asuinhuoneiston vuokrasopimuksen purkaminen vuokranmaksun viivästymisen perusteella kiellettäisiin määräaikaisesti.

Koronaepidemian hoidon näkökulmasta meillä ei ole varaa ajaa ihmisiä kodeistaan ja pahimmillaan lisätä asunnottomuutta jo valmiiksi haastavassa tilanteessa.

Näistä olen jättänyt toimenpidealoitteen viikko sitten.

Puhe eduskunnan täysistunnossa 14.4.2020

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *