Hei, meitä natotetaan taas

Helsingin sanomat jatkaa Nato-vyörytystä. Nyt he esittelevät takkiaan kääntävän kaverin Nato-vastustuksen ikonina. Jokainen voi tehdä nettihaun selvittääkseen kuinka aktiivinen Naton vastustaja Panu Laturi on ollut menneinä vuosina. Ei tule kovinkaan montaa osumaa. Hesarilla näyttää olevan kuitenkin kova tarve ajaa sotilasliiton kannatuksen kasvua. Ei ole päivää, jolloin se ei yrittäisi pääkirjoituksissaan, kolumneissaan tai uutisoinneissaan rummuttaa Nato-jäsenyyden puolesta.

Poliittisista puolueista Nato-korttinsa ovat jo selkeimmin paljastaneet kokoomus ja perussuomalaiset. He liputtavat avoimesti jäsenyyden puolesta. Wikileaksin vuodot jo joitain vuosia sitten kertoivat kokoomuspolitiikkojen Nato-aktiivisuudesta. Raporttien mukaan kokoomus ajoi Vanhasen hallituksessa läpi Yhdysvaltojen esittämiä sotilaallisia strategiamuutoksia kerta toisensa jälkeen.

Vihreissä näyttäisi myös olevan liikettä sotilasliiton suuntaan. Kaikki vähänkään näkyvämmät ehdokkaat näyttävät korostavan, että Natosta pitää keskustella. Yleensä, kun joku taho näin ilmoittaa, se tarkoittaa linjanmuutosta, ei pelkkää kriittistä keskustelua.

SDP:n oikea laita on aina nojannut Yhdysvaltoihin. Jos Paavo Lipposesta ja Liisa Jaakonsaaresta kumppaneineen olisi ollut kysymys, olisi Suomi ollut aikoja sitten kiikuttamassa jäsenhakemusta Natoon.

Yllättävää on ollut, että Tuomiojakin on viime aikoina vähätellyt uutta Naton kanssa sovittavaa sopimusta, joka mahdollistaa sotilaallisen avun vastaanottamisen nykyistä helpommin. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ihmetteli julkisesti, miksei Nato-sopimuksen valmistelusta oltu puhuttu mitään hallituksen sisällä.

Kataisen hallitusta muodostettaessa yksi suurimmista Vasemmistoliiton saavutuksista hallitusneuvotteluissa oli, että hallitusohjelmaan kirjattiin, ettei Suomi hae Nato-jäsenyyttä. Kokoomuksella olisi ollut ihan eri toiveet, mutta nyt jäsenyyshanke laitettiin sivuun.

Nyt eletään Kataisen hallituksen viimeistä vuotta. Vasemmistoliitto teki viisaan päätöksen, ja jätti hallituksen. Nyt laivan ovat jättämässä pääministeri, ja mahdollisesti varapääministeri, sekä joukko ministereitä. Kulisseissa käydään kovaa vääntöä seuraavasta hallituksesta ja sen linjoista.

Nato-jäsenyys on noussut suureksi kysymykseksi sekä eurovaalikentillä, että tulee nousemaan varmasti myös ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Olen ylpeä siitä, että Vasemmistoliitolla selkeän kielteinen kanta Natoon. Suomen menestystarina on ollut puolueettomuuspolitiikka ja sotilaallinen liittoutumattomuus. Olisi järjetöntä lähteä rakentamaan ristiriitoja heikentäen turvallisuuttamme, huonontaen kauppasuhteitamme ja lisäten sotilaallisia menojamme.

Eurovaaleissa äänestetään siis myös turvallisuuspolitiikasta. Aseidenkalistelun sijaan on keskityttävä rauhan rakentamiseen ja demokratisoimaan talouden rakenteita. On parannettava tavallisten ihmisten arkiongelmia satsaamalla julkisten palveluiden parantamiseen sekä täystyöllisyyteen tähtäävään elvytyspolitiikkaan.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *