Hiilineutraaliuden saavuttaminen vaatii lisäpanostuksia

Vasemmistoliiton kansanedustaja, valtionvarainvaliokunnan jäsen Pia Lohikosken mielestä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan budjetissa linjatut toimenpiteet ovat hyvä alku tavoiteltaessa hiilineutraalia Suomea. Lohikoski puhui eduskunnan budjettikäsittelyssä keskiviikkona.

Uudistumisen ja vähähiilisyyden määrärahoiksi ehdotetaan 929 miljoonaa euroa, jossa on 200 miljoonaa lisäystä vuoden 2019 varsinaiseen talousarvioon nähden.

– Tavoitteen kannalta keskeistä tulee olemaan toimien pitkäjänteisyys ja se, miten uudenlaisten teknologioiden käyttöönottoa voidaan nopeuttaa, Lohikoski sanoi.

Kiertotalous ja cleantech-ratkaisut ovat olennainen osa päästövähennystoimia, ja ne luovat samalla myös mahdollisuuksia talouden sekä työllisyyden kasvuun. Lisärahoitusta kuitenkin tarvittaisiin esimerkiksi kemiallisen kierrätyksen, hiilidioksidin hyödyntämisen raaka-aineena, energian varastoinnin ja vähäpäästöisen tuotannon pilotointiin ja käyttöönottoon.

– Vähähiiliseen talouteen siirtymiseksi tarvittavien investointien kokoluokka on niin suuri, että rahoituksen osalta tulisi lisätä kansainvälistä ja EU-yhteistyötä. Suomella olisi mahdollisuus ottaa tässä aktiivinen rooli liikkeellepanijana.

Lohikoski huomautti, että valtionvarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaoston saamissa lausunnoissa on esitetty huoli siitä, että välineet hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi ovat vielä puutteellisia ja toimet mittakaavaltaan liian pieniä.

– Tässä meillä riittää yhteisiä haasteita ja kirittävää tulevina vuosina. Yhteiskunnan hiilineutraalius on kunnianhimoinen tavoite, jonka saavuttaminen vaatisi nykyistä merkittävämpiä panostuksia, Lohikoski sanoi.

Puheenvuoro budjettidebatissa eduskunnassa 18.12.2019.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *