Identiteettivarkaudelta suojautuminen tehtävä helpommaksi

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski esittää tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että viranomaisille tehtävät ilmoitukset identiteettivarkauden estämiseksi voisi jatkossa tehdä keskitetysti yhdessä paikassa. Asia nousi ajankohtaiseksi viikonlopun aikana uutisoidun psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron myötä.  Tuhansien ihmisten arkaluonteisia henkilö- ja potilastietoja on vuodettu Tor-verkkoon ja niiden avulla Vastaamolta ja uhreilta itseltään on pyydetty lunnaita lisävuotojen ehkäisemiseksi.

– Tapaus on järkyttävä ja olen pahoillani uhrien puolesta. Tapauksen uhreille aiheuttama henkinen kärsimys ja valtava työ jatkorikosten ehkäisemiseksi ovat suuria. Tapaus rikkoo myös luottamuksen siitä, että yrityksille annetut henkilökohtaiset tiedot olisivat turvassa, Lohikoski sanoo.

Tapauksen uutisoinnin yhteydessä esimerkiksi Yle on laatinut listan toimista, jotka tulisi tehdä jatkorikosten ehkäisemiseksi. Näitä ovat mm. osoitteenmuutoksen estäminen, luottokiellon hankkiminen tai ilmoitus siitä, että itseään ei saa merkitä yrityksen osakkaaksi ilman, että asia varmistetaan asianomaiselta puhelimitse.

– Tapaus on nostanut esiin, miten laajalle pirstaloituneita yhteydenottokanavat ja lomakkeet viranomaisille ovat. Tällaisissa tilanteissa tulisi olla yksi taho tai nettisivu, jonka kautta voisi hoitaa viranomaiseille tehtävät ilmoitukset kootusti. Siksi ehdotan, että esimerkiksi Suomi.fi:n alle koottaisiin kaikki viranomaistahot, joille tulee tehdä ilmoitukset tämänkaltaisissa tilanteissa.

Lohikosken mukaan tietovuoto myös asettaa uhrit eriarvoiseen asemaan digitaitojensa tai taloudellisen tilanteensa mukaan. 

– Luottokielto tulisi ehdottomasti voida asettaa maksutta ja julkisen toimijan kautta. Tällä hetkellä luottokiellon voi saada vain yksityisten yritysten kautta. Lähes 40 euroa maksavat maksulliset ilmoitukset tulee lisäksi tehdä kahdelle yritykselle erikseen, Lohikoski sanoo.

– Tämä valitettava tapaus on myös osoittanut, miten eriarvoisessa asemassa ihmiset ovat. Kaikilla ei ole varaa tai toimintakykyä suojata itseään. Toimintakykyisimmät uhrit ovat järkytyksestään huolimatta kyenneet tekemään lukuisat ilmoitukset eri tahoille. He, joiden toimintakyky ei riitä tähän valtavaan työhön, ovat kaikista haavoittuvammassa asemassa, koska eivät samalla tavalla voi suojata itseään.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *