”Ideologiset” ilmastotoimet

Välillä kuulee sanottavan, että jotkut puolueet tekevät ideologista politiikkaa. Tämä on hassu syytös, sillä aivan jokaisella puolueella on ideologiansa.

Onko politiikan taustalla pyrkimys tasa-arvoon? Entä lasten ja nuorten tulevaisuuden sekä hyvinvoinnin turvaamiseen? Vai ajaako politiikkaa taloudellisten voittojen hamuaminen ideologisesti yksityiselle sektorille esimerkiksi terveys- ja vanhuspalveluita ulkoistamalla?

Joskus arvoja ja puolueiden tavoitteita joudutaan peilaamaan suhteessa muuttuneisiin olosuhteisiin. Kuten tällä hallituskaudella on tehty erilaisten kriisien takia. Ensin koronapandemian, sitten Venäjän hyökkäyssodan, ja nyt energiakriisin johdosta.

Jälkiviisaana voimme todeta, että Suomessa on tehty toki myös virheitä, esimerkiksi yksityistämisen huumassa.

Vasemmistoliitto jäi aikoinaan yksin Kataisen hallituksessa, kun vastustimme sitä, että Fortum myi sähköverkot pääomasijoittajien omistamalle Carunalle.

Sähköverkkojen myynnistä saadut varat käytettiin Sipilän hallituksen aikana Uniperin ostamiseen. Vastustimme Uniper-kauppoja Venäjä-riskin ja yhtiön fossiilisiin pohjautuvan tuotannon vuoksi.

Mitä pitäisi tehdä nyt? Valtion pitäisi lunastaa Fortum pois pörssistä kokonaan omistukseensa. Samoin tulisi lunastaa takaisin myös sähköverkot. Ideologisesti vasemmistolainen vaatimus? Myönnän.

Luonnollista monopolia ei pitäisi koskaan luovuttaa tahoille, jotka pyrkivät käyttämään monopoliasemaansa maksimaalisen voiton tavoitteluun. Carunan tapaus on todistanut tämän konkreettisesti.

Viime aikoina hallituksen ilmastotoimia on kutsuttu ”ideologisiksi” ja pyritty esittämään niitä vastakkaisina ”järkeville” toimille.

Tosiasia kuitenkin on, että hallituksen ilmastotoimet ja uusiutuviin energiamuotoihin panostaminen ovat mahdollistaneet sen, että Suomen energiaomavaraisuus on parantunut, emmekä ole nyt yhtä synkässä tilanteessa kuin monet Euroopan maat Putinin hyökkäyssodan ja energiasodan jaloissa.

Ilmastotoimet toki ovat arvopohjaista politiikkaa, joka ottaa huomioon myös tulevien sukupolvien elinmahdollisuudet. Lisäksi se on järkevää energiapolitiikkaa, jolla edistetään Suomen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 12.10.2022.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *