Me tunnemme jo ilmastonmuutoksen tuomat ääriolot nahoissamme. Pitkään jatkunut ennätyshelle on tehnyt suomalaisten olon tukalaksi.
Osalle helle aiheuttaa terveyshaittaa, osalla se laskee työtehoa. Moni nukkuu huonosti, kun edes yöt eivät suo viilennystä. Luonto nuupahtaa kuivuuteen.
EU:n julkistettua suuren ilmastolakipakettinsa alkoi Suomessa keskustelu siitä, tuleeko ilmastonmuutoksen torjunta liian kalliiksi. Ilmastonmuutoksen torjuminen maksaa, mutta enemmän maksaa tekemättä jättäminen.
Ennätyksellisten helleaaltojen, maastopalojen ja nyt Keski-Euroopan ennätystulvien tuhojen keskellä pitäisi olla täysin selvää, miten ilmasto- ja energiapakettiin kannattaa suhtautua.
Euroopan pitää tehdä kaikkensa ilmastokriisin torjumiseksi. On selvää, että toimia tarvitaan ja niillä on jo kiire.
Oleellisinta on keskittyä siihen, miten ilmastomuutokseen liittyvä rakenneuudistus voidaan tehdä hallitusti, kestävästi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.
Hiilineutraaliustavoite tarkoittaa merkittäviä uudistuksia kaikkien eurooppalaisten arkeen aina kulutustuotteista uusiutuvaan energiaan ja maankäyttöön.
Samalla on huolehdittava, ettei ekologisen rakennemuutoksen laskua maksateta epävarmassa tilanteessa olevilla työntekijöillä. Esimerkiksi kun työpaikkoja siirtyy uusille aloille, on varmistettava, ettei kukaan jää väliinputoajaksi, vaan sosiaalipolitiikan ja koulutuspolitiikan keinoin on taattava uudelleenkoulutus ja työllistyminen.
Toimenpiteiden jarruttamisen sijaan Suomen kannattaa ottaa EU:ssa johtoroolia ilmastotoimien läpiviemisessä. Tämä on Suomen etu, joka hyödyttää meitä uusina puhtaina työpaikkoina sekä uuden teknologian ja osaamisen vientituloina.
Hyvää esimerkkiä suunnasta näyttää Keravalla toimiva Sinebrychoffin tehdas, joka on valmistanut juomansa vuoden alusta 100 % uusiutuvalla energialla ja hiilineutraalisti.
Pia Lohikoski
Kansanedustaja, VAS
Keravan kaupunginhallituksen vpj.