Jokainen ydinase on uhka

hiroshiman pommituksista 70 vuotta - ei enää koskaan uudelleen
6.8.1945 Yhdysvaltain pommikone pudotti atomipommin Hiroshiman kaupunkiin Japanissa. Parin päivän päästä 9. elokuuta pudotettiin toinen pommi Nagasakiin. Molemmat kaupungit tuhoutuivat silmänräpäyksessä, sadattuhannet kuolivat tai vammautuivat.

On hyvä, että Hiroshimaan 6. elokuuta 1945 pudotettu atomipommi ja sen aiheuttama joukkotuho muistetaan yhä edelleen. Emme saa unohtaa, että 75 000 ihmisen elämä päättyi yhdellä napinpainalluksella. Lisäksi pommin seurannaisvaikutusten johdosta viiden vuoden kuluttua pommista yli 200 000 ihmistä oli menettänyt henkensä.

Ydinaseet eivät lisää turvallisuutta

Huolimatta tästä useat valtiot jatkoivat toisen maailmansodan jälkeen ydinaseiden kehittämistä, eivätkä ole luopuneet niistä vieläkään. Valtiot, joilla on ydinaseita, pitävät niitä kauhun tasapainon vuoksi ja väittävät niiden olevan olemassa siksi, ettei niiden tarvitsisi koskaan käyttää niitä.

”Tiedetään myös, että asevarusteluun käytetyllä varoilla maailman nälkäongelma olisi helposti voitettavissa.”

Jokainen ydinase on uhka. Yksikin räjäytetty ydinpommi missä tahansa aiheuttaisi erittäin todennäköisinä seurauksinaan toisen ja kolmannen pommin. Ydinaseet eivät lisää maapallon turvallisuutta, vaan heikentävät sitä.

Ydinaseissa on kysymys samasta kilpavarustelusta kuin muussakin aseteollisuudessa. Tiedetään myös, että asevarusteluun käytetyllä varoilla maailman nälkäongelma olisi helposti voitettavissa.

Emme siis saa unohtaa Hiroshimaa, vaan meidän on toimittava sen puolesta, että sama tuho ei enää koskaan toistuisi.

 

Hiroshima rauhantapahtuma Keravalla. Kuva: Harri Salonen.
Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *