Kaikilla on oikeus hyvään opetukseen

Kaikki koululaiset ansaitsevat laadukkaan ja turvallisen koulutuksen. Lisää resursseja kouluille. Ei opetuksen eriarvoistamiselle. Pia Lohikoski Vasemmistoliitto UusimaaApusen kolumni (27.1.) alleviivaa oikeiston ajatusmaailmaa, jossa on hävinnyt yleinen solidaarisuuden tunne. Hän ajaa valinnanvapautta, eikä ole kiinnostunut koulun kehittämisestä niin, että oppilaat viihtyisivät, kasvaisivat ja oppisivat kaikkialla yhtä hyvin. Tai että opettajilla olisi kunnolliset resurssit kehittää työtään lasten kasvattajina yhä monimutkaisemmassa maailmassa.

Apusen ratkaisu on koulushoppailu, jossa vanhemmat saavat valita lapsensa koulun ja viestittävät päätöksillään etteivät arvosta tiettyjä kouluja. Itse näkisin tärkeämmäksi pienentää luokkakokoja, turvata työrauha, taata pääsy lähikouluun ja monipuolistaa opetustapoja kaikkialla.

Opettajien motivaatiota Apunen kasvattaisi lisäpalkitsemisella. Rahat tähän saataisiin karsimalla muita koulun kuluja. Miten arvelette sen heijastuvan koulun arkeen?

Apusen mukaan yksityinen sektori kehittää toimintaansa ja levittää hyviä ideoita eteenpäin. Yksityisen sektorin keskeisin motivaattori on kuitenkin voiton tavoittelu. Miten se istuu koulutukseen? Ruotsin koulu-uudistuksen kokemusten mukaan erittäin huonosti.

Kolumni viestittää, että meillä olisi epämotivoituneita opettajia, joita voi motivoida vain rahalla. Apunen, kerron sinulle uutisen. Ihmistä motivoi moni muukin asia kuin raha. Työntekijälle onnistumisen tunnetta tuo se, että pystyy vaikuttamaan työnkuvaansa, kehittämään itseään ja näkemään, että on hyvä työssään ja saa aikaan hyviä tuloksia.

Minulle sopii, että opettajille maksetaan lisää palkkaa, niin kuin monille muillekin työntekijöille tulisi maksaa. Uskon, että he ovat palkankorotuksensa ansainneet paremmin kuin vaikkapa Nesteen tai Fortumin johto.

Useampi Suomen hallitus on leikannut kuntien ja koulutuksen rahoitusta. Se on näkynyt heikennyksinä oppilaiden ja opettajien jokapäiväisessä arjessa kouluissa. Se näkyy myös Keravalla, jossa on Suomen suurimmat luokkakoot.

Sen sijaan, että eriarvoistetaan koulutusta eliittikouluilla ja rapistuvalla muulla koulusektorilla, on lopetettava leikkauspolitiikka. Annetaan kaikille kouluille tarvittavat resurssit turvallisten ja motivoivien koulupäivien järjestämiseen.

Yhteiskuntamme on näytettävä, että se arvostaa koulua, lapsia ja opettajia, eikä näe niitä pelkkänä kulueränä.

 

Pia Lohikoski

Kaupunginhallituksen jäsen Kerava

 

(Lähetetty HS:n mielipidepalstalle 29.1.)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *