Kamppailu ydinvoimaa vastaan jatkuu

Heinäkuu alkoi historiallisella ydinvoimapäätöksellä. Kesälomasta huolimatta heräsimme 1.7. aamulla kellon soittoon ja matkustimme koko perheen voimin Helsinkiin, jossa osoitimme mieltä yhdessä satojen muiden kanssa eduskuntatalon edessä ydinvoimapäätöstä vastaan.

Menneisyyden energiamuoto on riski tuleville sukupolville

Mielestäni ydinvoima on menneisyyden energiamuoto niin taloudelliselta, poliittiselta, sosiaaliselta kuin ekologiseltakin kannalta. Päättäjien olisi ajateltava tulevia sukupolvia ja ydinvoimaratkaisun kauaskantoisia riskejä.

Viime hetken iskulauseet ja rummutukset ydinvoimaa vastaan loivat karnevaalitunnelmaa harmaaseen aamuun. Valitettavasti kansalaisten paineesta huolimatta eduskunnan enemmistö äänesti selvin luvuin kahden uuden reaktorin puolesta.

Vasemmisto ydinvoimaa vastaan ja työllisyyden puolesta

Vasemmistoliiton tuoreen puoluekokouslinjauksen mukaan ydinvoiman käytöstä on luovuttava asteittain ja siirryttävä täysin uusiutuvan energian käyttöön. Uusia ydinvoimaloita ei Vasemmiston mielestä tarvita. Uraanikaivokset aiheuttavat vakavia ympäristöongelmia, energiantuotannossa on yhä riskejä, eikä loppusijoitusta ole ratkaistu uskottavasti. Uusien ydinvoimaloiden sähköä myydään ulkomaille, joka ei kannusta muitakaan maita vähentämään kulutustaan.

Energiankulutusta on vähennettävä merkittävästi. On irtauduttava hiilipohjaisista energiamuodoista ja siirryttävä uusiutuviin energialähteisiin. Vasemmistoliitto pyrkii kohti työllistävää hajautettua energiantuotantoa ja haluaa vahvistaa paikallisen energiantuotannon asemaa. Tavoitteena oleva matalaenergiayhteiskunta luodaan yhdyskuntarakennetta eheyttävällä suunnittelulla ja tätä tukevilla rakennusmääräyksillä ja ympäristöverotuksella.

Porvarihallituksen ydinvoimalinja tekee Suomesta ydinjätekaatopaikan

Jos sinivihreällä porvarihallituksella olisi oikeasti ollut halua vaikuttaa suomalaisten työllisyyteen, olisi viidennen ydinvoimalan ratkaisusta otettu nyt opiksi ja tehty investointeja kuudennen ja seitsemännen ydinvoimalan sijaan uusiutuviin energiamuotoihin. Yksi ydinvoimala työllistää toimiessaan vain muutaman sata henkeä. Uusiutuvasta energiasta riittäisi työtä kymmenille tuhansille ihmisille eri puolilla maata. Suomeen voitaisiin asentaa tuulivoimaa suurta ydinvoimalaa vastaava määrä. Metsähaketta ja muuta bioenergiaa voitaisiin lisätä kahden ydinvoimalan verran.

Hallitus unohti ydinvoimainnossaan ympäristön ohella myös suomalaisten työntekijöiden asian. Olkiluoto 3:n rakennustyömaalla suomalaisten osuus työvoimasta on jäänyt kolmannekseen, kun alun perin senkin rakentamista perusteltiin työllisyysnäkökulmalla. Valtaosan työstä Olkiluodon kolmosyksikön rakennustyömaalla tekevät ulkomaalaiset yritykset ja heidän työntekijänsä. Lisäksi Olkiluoto 3:n työmaalla rehottaa harmaa talous ja paikalle rahdattua ulkomaalaista työvoimaa käytetään härskisti hyväksi suomalaisia työehtoja polkemalla.

Kamppailu ydinvoimaa vastaan jatkuu

Suomesta ollaan hallituksen ja eduskunnan enemmistön päätöksillä tekemässä koko Euroopan säteilevän ydinjätteen kaatopaikka. Voi kuitenkin olla, ettei Suomen kuudetta ja seitsemättä ydinvoimalaa lopulta koskaan rakenneta. Olkiluoto 3:n rakentamisessa on ollut jatkuvasti ongelmia ja lisäksi ilmapiiri ydinvoimaa kohtaan muuttuu tulevina vuosina Suomessakin yhä kielteisemmäksi, kun nähdään kuinka maailmalla ydinvoimasta aletaan yhä luopua ja uusiutuviin energialähteisiin perustuva teknologia kehittyy sekä yleistyy.

Tuhannet kansalaiset ja kansalaisjärjestöt ovat toimineet aktiivisesti pyrkiessään kertomaan eduskunnalle mielipiteensä ydinvoimaa vastaan. Kamppailua on jatkettava ja kovalla kansalaisyhteiskunnan ja äänestäjien paineella ydinvoimapäätökset voidaan vielä pyörtää. Uusien reaktoreiden rakentamiseen voidaan nimittäin vielä vaikuttaa. Etenkin, kun rakentamisen taloudelliset riskit ovat huomattavat.

Valtuustojen ja 2011 uudistuvan eduskunnan rooli

Kuntien omistamat ja valtionyhtiöt päättävät, rakennetaanko lisäydinvoimaa. Investointipäätöksiä aletaan tehdä aikaisintaan kahden vuoden päästä. Tässä on meillä kaikilla vielä vaikuttamisen paikka niin kaduilla kuin päätöksenteon areenoilla valtuustoissa ja eduskunnassa. Toivottavasti äänestäjien poliittinen muisti on hereillä myös näiden asioiden suhteen kevään 2011 eduskuntavaaleissa.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *