Kaupungin vuokra-asuntojen myynti ja periaatteet

Olin Keravan kaupunginhallituksessa eilen 21.12.2009 ja siellä käsiteltiin Keravan kaupungin omistamien Ala-Koivikon vuokra-asuntojen myyntiä. Seuraavassa asian taustat, kaupunginhallituksen päätös ja siihen jättämäni ponsi. Jutussa oli mukana monta mutkaa ja asian huono valmistelu ihmetyttää minua edelleenkin. Kokouksessa oli hieman sellainen henki, että asiaa jotenkin hyssyteltiin (vaikka asia onkin aivan julkinen), mutta koska olen luvannut äänestäjilleni raportoida ja toimia rehellisesti, kerron kokouksesta blogissani, kuten muistakin kokouksista.

Mielestäni kaupungin vuokra-asuntojen myynnistä pitäisi aina päättää mieluiten valtuustossa. Mieluiten niitä ei pitäisi edes lähteä myymään, koska se käytännössä tarkoittaa julkisen omaisuuden yksityistämistä. Tämän mittaluokan tapaus, lähes 30 asunnon myynti, olisi ilman muuta mielestäni kuulunut valtuustolle, mutta asiaa on ensin virheellisesti käsitelty vain Nikkarinkruunun hallituksessa ja nyt Keravan johtosäännnön mukaisesti lopulta kaupunginhallituksessa, jolla valitettavasti on nykysääntöjen mukaan valta tämänkin kokoluokan asioista päättää. Tuleepa vaan taas mieleen viime kevät ja tapaus Kanniston koulu, josta valtuustoa ei päästetty päättämään..

Ala-Koivikon vuokra-asuntojen myynti

Keravan kaupungin vuokrataloyhtiö Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu haki keväällä 2008 Alakoivikon kiinteistöjen (10 rakennusta, 28 asuntoa) vapauttamista aravarajoituksista. Hakemuksen perusteena olivat suojeltujen rakennusten huono kunto, joka edellyttää kohteeseen huomattavia peruskorjauksia, ja joidenkin asukkaiden halu ostaa asuntonsa omaksi.

Yhtiön arvion mukaan peruskorjausten tekeminen kaksinkertaistaisi kohteen vuokratason, millä hinnalla asuntoja ei saataisi vuokrattua asiakkaille. Lisäksi Nikkarinkruunu perusteli vapautuksen tarpeellisuutta suunnitelmallaan myydä asunnot ja rahoittaa vapautuvilla varoilla vuokra-asuntotarpeita vastaava uudiskohde Keravalle.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myönsi vapautuksen aravarajoituksista 16.9.2008 sillä ehdolla, että vapautettavien asuntojen myynnistä saatavat tulot käytetään uustuotannon rahoittamiseen Keravalla. ARAn päätöksen jälkeen Nikkarinkruunun hallitus käynnisti suunnitelmallisen valmistelun Alakoivikon asuntojen erottamiseksi Koy Nikkarinkruunusta ja asuntojen myymiseksi nykyisille vuokralaisille.

Nikkarinkruunun hallitus hyväksyi elokuussa 2009 jakautumissuunnitelman, jonka mukaisesti yhtiö olisi merkinnyt itse jakautumisessa syntyvien uusien yhtiöiden, Asunto oy Keravan Mahlakoivikon ja Asunto oy Keravan Vihtakoivikon kaikki osakkeet. Jakautumisessa oikea menettelytapa on, että yhtiön omistaja, eli tässä tapauksessa Keravan kaupunki, merkitsee jakautuvien yhtiöiden osakkeet.

Valmistelussa tapahtuneen virheen vuoksi hanketta on valmisteltu Nikkarinkruunussa, vaikka asia käytännössä kuuluu vuokra-asuntojen omistajalle, eli Keravan kaupungille.

Kiinteistö oy Nikkarinkruunu tarjosi asuntoja ensisijaisesti kohteen vuokralaisille, joista 4 on sitoutunut huoneistonsa ostoon. Loput asunnoista (24 kpl) laitettiin myyntiin vapaille markkinoille. Kohteet tulivat julkiseen markkinointiin lokakuussa. Kiinteistövälittäjän ilmoituksen mukaan kaikille huoneistoille on löytynyt ostaja yhtiön hallituksen asettaman hintatason mukaisesti.

Valmistelussa tapahtuneen virheen vuoksi hanketta oli valmisteltu Nikkarinkruunussa, vaikka asia kuuluu kaupungille. Tämän takia kaupunginhallitus oli tilanteessa, jossa jo tapahtunut oli joko hyväksyttävä tai koko prosessi olisi aloitettu alusta. Myytävistä asunnoista oli kuitenkin jo maksettu käsirahat ja kiireisimmät uudet asukkaat olivat jo aloittaneet remontoimaan tulevia kotejaan. Tilanne ei missään tapauksessa ollut hyvässä uskossa kodikseen remontoitavia kohteita ostaneiden perheiden syytä, vaan vika on huonosti hoidetussa valmistelussa ja valvonnassa. Myöskään kaupunginhallitukselle ei ollut tuotu asiaa käsittelyyn aiemmin kuin joulukuun puolivälissä 2009. Kaupunginhallituksella ei todellisuudessa ollut eilen muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tilanne, jotta emme maksata virhettä asukkailla, mutta keskustelussa todettiin, että valmistelu on hoidettu huonosti, ja sellainen ei saa tulla toistumaan.

Kaupunginhallituksen päätös

Kaupunginhallituksen kokous 21.12.2009 päätti osaltaan hyväksyä Koy Nikkarinkruunun jakautumisen ja valtuutti kaupunginjohtajan tekemään 28 yksittäistä asunto-osakekauppaa mahdollisine esisopimuksineen. Kaupunginhallitus myös päätti sijoittaa asuntojen myyntitulot Nikkarinkruunun rakennushankkeiden rahoittamiseen.

Jätin päätökseen Keravan kaupunginhallituksen kokouksessa 21.12.2009 seuraavan ponnen:

”Kaupungin vuokra-asuntoja ei periaatteessa pidä myydä, koska Keravan vuokra-asuntojonossa on tälläkin hetkellä suuri joukko ihmisiä. Ala-Koivikon asuntojen myyntiin laittaminen ja näin saatavien rahojen käyttäminen uuden vuokra-asuntokohteen rakentamiseen on perusteltua, mutta asia olisi pitänyt valmistella paremmin.

Kaupunginhallitukselle johtosääntö valitettavasti antaa oikeuden asuntojen myyntiin, mutta näin suuren määrän myyminen on periaatteellisempi kysymys. Tämän kaltaiset asiat tulisi jatkossa käsitellä aina valtuustossa.

Ala-Koivikon myytävien vuokra-asuntojen tilalle on rakennettava vastaava määrä uusia kaupungin vuokra-asuntoja. Keravan kaupungin asuntojonossa hakijoita on yli 360. Kaupungissamme on yli 40 asunnotonta. Ala-Koivikon vuokra-asuntojen myynnistä saatavat rahat on korvamerkittävä, ja niillä toteutettava vastaava määrä uusia vuokra-asuntoja.

Pia Lohikoski (vas.)”

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *