Kehysriihestä koronakriisin vastuulliseen jälkihoitoon

Hallitus sai dramaattisten vaiheiden jälkeen kehysriihensä päätökseen. On tärkeää, että Suomella on koronakriisin yhä jatkuessa ja sen jälkihoidon alkaessa toimintakykyinen hallitus. 

Suomi on onnistunut koronan torjunnassa hyvin. Terveysturvallisuus on säilynyt paremmin kuin monessa muussa maassa, kiitos oikea-aikaisten koronatoimien ja kansalaisten noudattamien ohjeiden. 

Suomen talous on sukeltanut vähemmän kuin verrokkimaissa ja hallituksen tekemä koronaelvytys on toiminut pääosin hyvin. Toki joillain aloilla tukea olisi tarvittu vielä enemmän ja tullaan yhä tarvitsemaan. 

Kehysriihen ratkaisut vuosien 2022 ja 2023 osalta antavat hyvät eväät koronakriisin vastuulliselle jälkihoidolle ja kriisin aiheuttamien vahinkojen minimoimiselle. Se on myös talouden elpymisen kannalta paras mahdollinen ratkaisu. 

On tärkeää, että neuvotteluratkaisu ei sisällä leikkauksia sosiaaliturvaan. Onneksi myös työttömyysturva säästettiin leikkauksilta. Työttömyysturvan leikkaaminen ei olisi luonut uusia työpaikkoja, toisin kuin jotkut kuvittelevat, vaan se ainoastaan syventäisi jo valmiiksi ahdingossa olevien ihmisten hätää. 

Tärkeä yksityiskohta on, että ylivelkaantuneiden asemaa parannetaan, maksuhäiriömerkintä poistuu tulevaisuudessa nykyistä nopeammin ja ulosoton suojaosan kasvattaminen otti askeleen eteenpäin.

Suurimpia ilon aiheita on, että panostuksia koronan aiheuttaman oppimisvajeen umpeen kuroamiseksi jatketaan. Olen peräänkuuluttanut uutta lasten ja nuorten tukipakettia. Se toteutuu lisätalousarviolla, joka suuntaa lisärahoitusta koulutukseen sekä lasten ja nuorten palveluihin.

Tulevat talousennusteet näyttävät hyviltä ja Suomi on korona-aikana velkaantunut monia muita maita vähemmän. Rokotekattavuus on menossa hyvää suuntaan ja yhteiskunta pääsee vähitellen avautumaan.

Onneksi meillä on yhä hallitus, jolla on kyky ja tahto varmistaa, että ihmiset ja talous selviävät koronakriisin yli ja kohti tulevaisuutta mahdollisimman pienin vaurioin. 

Pia Lohikoski

Kansanedustaja (VAS)

Keravan kaupunginhallituksen vpj

(Julkaistu Keski-Uusimaa -lehdessä 1.5.2021)

Kuva: Valtioneuvosto.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *