Kerava yksityistää päivähoitoa

Kurkelan koulun laajennushanke oli eilen kaupunginhallituksen esityslistalla, mutta kaupunginjohtaja veti sen pois. Juuri Kurkelan kouluhankkeen edistymisen vauhdittamiseksi on väitetty olevan välttämätöntä, että kunnallisen päiväkodin laajennus muuttuikin muotoon, jossa päivähoidon tarvittavat lisäpaikat annetaan yksityisen päivähoitoyrityksen toteutettavaksi.

YKSITYINEN UUSI PÄIVÄKOTI

Äänin 7-4 hävisimme kaupunginhallituksessa alunperin kunnallisena suunnitellun Kurkelan päiväkodin laajennuksen, joka nyt ulkoistettiin yksityisen Coronaria päiväkodit oy:n toteutettavaksi erilliseksi yksityiseksi päiväkodiksi. Kaupunginhallituksessa kunnallisen ratkaisun puolesta äänestivät demarit ja vasemmisto, ulkoistuksen puolesta kokoomus, PS ja vihreät.

Alunperin päiväkotihanke oli valmisteltu kunnallisen Kurkelan koulun ja sen yhteydessä toimivan päiväkodin laajennuksena. Siinä muodossa asia hyväksyttiin vielä viime vuonna kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Myöhemmin hankkeesta eriytettiin päiväkodin laajennus omaksi erilliseksi hankkeeksi naapuritontille.

CORONARIA

Kuukausi sitten ilmestyi jostain Coronaria, joka juuri ”sopivasti” etsi tonttia rakentaakseen vähintään yhden yksityisen päiväkodin Keravalle, mielellään kuulemma toisenkin. Niinpä kunnallisen päiväkodin laajennushanke muuntuikin muotoon ”vuokrataan tontti yksityiselle päiväkotiyrittäjälle”. Näin asiaa ei tarvitse edes kilpailuttaa, koska kyse ei ole ostopalvelusta tai palvelusetelistä.

Kyse on siis yksityisestä päiväkodista kunnan vuokratontilla, joka rekrytoi itse itselleen asiakkaat, jotka ovat oikeutettuja yksityisen hoidon tukeen kela-osuuksineen ja kaupungin maksamine yksityisen päiväkotihoidon kuntalisineen. Lisäksi he ovat Keravalla voimassa olevien päätösten mukaisesti oikeutettuja budjetin puitteissa jopa 1500 euron käynnistysavustukseen per hoitopaikka. Näin ollen jos yksityinen aloittaa 100-paikkaisen päiväkodin, se voi saada Keravalta käynnistysavustusta 150 000 euroa.

ÄÄNESTYS KUNNALLISEN PUOLESTA

Äänestimme siitä, että me vasemmiston ja demareiden edustajat hallituksessa esitimme yhdessä muutosta yksityiselle tontin vuokraamista esittävään päätösesitykseen, että olisimme toteuttaneet kunnallisena valmistellun tarvesuunnitelman mukaisen päiväkotihankkeen kunnallisena.

Meillä oli huolen aiheena mm. varhaiskasvatuksen eriytyminen ja tasa-arvon toteutuminen päivähoidossa. Lisäksi ihmetyksen aiheena oli, mistä yksityinen ne voitot kasvuhakuiselle bisnekselleen meinaa ottaa, jos päivähoito kuitenkin tuotetaan samoilla lain ja asetusten säätämillä ehdoilla kuin kunnallinen päivähoito.

Coronaria päivähoito Oy:n asiallisuutta on vakuuteltu, että yritys on kotimainen ja maksaa verot Ouluun, eikä harrasta verosuunnittelua. Jostain syystä kuitenkin netissä Coronaria on monissa keskusteluissa yhdistetty veroparatiiseihin Attendon ja Mehiläisen tavoin. Mene ja tiedä? Siinä olisi tutkivan journalismin paikka, että mikä tämä kiivaasti laajentuva sosiaali- ja terveysalan kasvuytritys on laatuaan. Toivottavasti esiin nousseet epäilyt osoittautuisivat aiheettomiksi.

Jaa:

Yksi kommentti “Kerava yksityistää päivähoitoa

  1. livescience.com

    Talous rahaa huolellisesti sijaan säästää rahaa
    kuin on mahdollista hallita menettää .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *