Keravan ihme, eli kuinka valtuuston enemmistö muisti perustehtävänsä äänin 35-16 ja suurin ryhmä jäikin yksin ajamaan leikkauslinjaansa

Keravan kaupunginvaltuuston tämän kauden viimeinen kokous pidettiin 10.12.2012. Neljän vuoden aikana Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on useimmiten jäänyt valtuuston tärkeissä äänestyksissä vähemmistöön, kun muut puolueet ovat kulkeneet Kokoomuksen viitoittamilla tiukoilla talouslinjoilla.

Vasemmisto ei halua olla leikkauspolitiikalla ruokkimassa syöksykierrettä kohti lamaa ja on todella upeaa, että kanssamme samoilla linjoilla Keravalla olivat tällä kertaa budjettipäätöksessä myös demarit, vihreät, keskustalaiset ja persut.

On ollut hienoa olla rakentamassa pohjaa muutokselle, jossa valtuustokauden lopuksi löysimme yhteisen kuntapalveluiden puolustajien rintaman. Niinpä eilen äänin 35-16 valtuuston suurin ryhmä Kokoomus jätettiin yksin ajamaan palveluiden ylikireää budjetointia ja leikkauslistoja.

Tästä on hyvä jatkaa uudelle valtuustokaudelle ja toivottavasti yhteistyö jatkuu tällä kaikki muut puolueet kattavalla ”vasemmisto-vihreällä kapinallisjoukolla”, joksi kokoomuslaiset meitä ovat lehtien palstoilla humoristisesti kutsuneet.

Alla eilen pitämäni Vasemmiston ryhmäpuhe budjettikokouksessa.

 

Hyvät keravalaiset, valtuutetut ja virkamiehet

 

Valtuuston tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että keravalaiset saavat tarvitsemansa palvelut.

 

Valtuustoryhmien välisissä budjettineuvotteluissa saavutettiin leikkausten vastainen “uuden ajan kansanrintama”, joka on uutta verrattuna koko nykyiseen valtuustokauteen. Hienoa, että kohti seuraavaa valtuustokautta syntyy tuoreita yhteistyökuvioita ja kuntapalveluiden puolustajat ovat löytäneet toisensa.

 

Yhdessä torjuimme esiin tulleet 1,1 miljoonan leikkaukset, jotka olisivat kohdistuneet mm. perusopetukseen, leikkikouluihin, kotihoidontuen kuntalisään ja moneen muuhun.

 

Vasemmisto ei saanut läpi kaikkea, mitä olisimme halunneet, esimerkiksi lasten maksuttomia liikuntasalivuoroja, puhumattakaan aiempina vuosina esillä olleesta koululaisten kesäruokailusta. Silti on suuri voitto, että vältyttiin leikkauslistoilta niin monesta muusta perustavaa laatua olevasta asiasta. Budjettiratkaisu onkin etenkin keravalaisten lasten ja nuorten voitto.

 

Saimme sisällytettyä budjettiin lisäyksinä suurimman osan niistä lautakuntien hyvistä esityksistä, joita Vasemmisto puolusti. Neuvotteluissa lisättiin mm. panostus etsivään nuorisotyöhön, lisättiin nuorten kesätyörahat, lisättiin panostus joustavaan perusopetukseen ja myös perusopetuksen tarvikerahoja, turvattiin terveyskeskuspalvelut uhanneilta uusilta leikkauksilta ja myös lisättiin panostus kirjaston hankintamäärärahoihin ja Keski-Uudenmaan teatterin tukeen jne.

 

Entä miten palvelut rahoitetaan? Ne rahoitetaan pääosin verotuloilla. Vasemmisto olisi halunnut jo marraskuun kokouksessa nostaa veroprosenttia. Sen äänestyksen hävisimme. Olisimme mieluummin rahoittaneet palveluita verotuloilla kuin syömävelkaa ottamalla.

 

Nyt toivomme, että talous ja työllisyys pysyisivät vähintään tämän vuoden tasolla, kuten tutkimuslaitosten talousennusteet suurin piirtein lupaavatkin. Mitään talousromahdusta ei ensi vuodelle ole ennustettu, vaan maltillista kasvua. Viittaan Finanssialan keskusliiton koosteeseen, jossa on 15 pankin ja tutkimuslaitoksen tuoreimmat talousennusteet.

 

Suomi on juuri vajonnut talouden taantumaan, mutta ei ole mitään järkeä syventää taantumaa lamaksi leikkaamalla julkista taloutta. Sekä taloushistoria, että tuoreimmat taloustutkimukset ja myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ekonomistit ovat todenneet, että julkisen talouden ennenaikaiset vyönkiristykset ovat vakava vikatikki, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi Vasemmisto ei halua olla leikkauspolitiikalla ruokkimassa syöksykierrettä kohti lamaa.

 

Mitä vaikeammat taloudelliset ajat ovat, sitä enemmän kuntalaiset tarvitsevat julkisia palveluita ja tukea elämiseensä. Jos laskukauden aikana supistetaan kunnallista palveluista, voi seurauksena olla katastrofi. Kunnan tehtävä on turvata lakisääteiset ja muut inhimilliset palvelut asukkailleen.

 

Keravan talous on tiukoilla ensi vuonna, kuten tähänkin asti, ehkä enemmänkin. Mutta se mikä on todella tärkeä linjanmuutos, on se, että emme lähde leikkaukset edellä torjumaan lamaa.

 

Olemme Keravalla yhdessä ottaneet opiksi edellisen laman kokemuksista ja niitä koskevista mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksista. Siitä, että tyhmät säästöt esim. lasten ja nuorten palveluista tulevat pidemmällä aikavälillä todella kalliiksi sekä inhimillisesti, että lopulta myös kuntataloudelle.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *