Keravan terveyskeskuksen palvelut turvattava

Uusi päivystyslaki ei pakota ulkoistamaan l Keravan terveyskeskus lapset päivystys neuvola  pia lohikoski vasemmisto vasemmistoliittoKeravan terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystys siirtyi kaupunginhallituksen 17.11. tekemällä päätöksellä Vantaan Peijakseen ja siellä Attendon hoidettavaksi. Päätös ei ollut yksimielinen. Jätin asiasta eriävän mielipiteen.

Mielestäni olisi pitänyt tehdä päätös, jolla olisi turvattu Keravan terveyskeskuksessa vähintään akuuttipotilaiden iltavastaanotto. Esimerkiksi päivähoitopäivän lopussa akuutisti sairastuneen lapsen kanssa on aivan toista käydä illalla Keravan terveyskeskuksessa, kuin lähteä Peijakseen jonottamaan yhdessä koko Vantaan kanssa.

Asia päätettiin kaupunginhallituksessa siten, että päätökseen liitettiin demareiden ponsi, jolla iltavastaanottotoiminnan mahdollisuuksia selvitetään. Mielestäni pelkkä selvittäminen ei ollut riittävä muotoilu tilanteessa, jossa samalla tosiasiassa ulkoistettiin Keravan terveyskeskuksen ilta- ja viikonlopputoiminta kokonaan ja heikennettiin keravalaisten lähipalveluita. Asiaan palataan tulevissa Keravan budjettineuvotteluissa, joihin kohdistuu muutoinkin suuria paineita.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan aiemmin tekemän päätöksen Keravan ilta- ja viikonloppupäivystyksen siirrosta Peijakseen yhtenä perusteluna oli 1.1.2015 voimaan tuleva uusi päivystysasetus. Sen mukaan ympärivuorokautinen päivystys keskitetään erikoissairaanhoidon yhteydessä toimiviin päivystysyksiköihin.

Uusi päivystysasetus todella tarkoittaa sitä, että Keravan terveyskeskuspäivystys ei iltaisin ja viikonloppuisin olisi voinut enää jatkua ennallaan, päivystyksen nimellä, vaikka kaupunginhallituksessa Iiro Silvander (ps) esitti ennallaan säilyttämistä.

 

Uusi päivystysasetus ei pakota ulkoistamaan

Mitään pakkoa uusi päivystysasetus ei Keravan terveyskeskuksen ilta- ja viikonlopputoiminnan kokonaan ulkoistamiselle tarkoita. Tarkistin asian jo lokakuussa STM:n lääkintöneuvos Timo Keistiseltä, joka vastasi, että Keravan kohdalla lähipalveluiden saannin näkökulmasta voisi olla paikallaan järjestää sopivassa muodossa ilta- ja viikonloppuvastaanottoa myös paikallisesti. Missä muodossa ja kuinka paljon Keravalla ilta- ja viikonloppuvastaanottoa tarjotaan, riippuu paikallisesta tarpeesta ja päättäjien haluamasta palveluiden määrästä.

Olen huolissani Keravan poliittisesta päätöksentekokulttuurista, jossa isoja päätöksiä kuntalaisten peruspalveluista ja niiden ulkoistamisesta ollaan valmiita tekemään ilman, että päättäjät saavat ennen kokousta tutustua ulkoistamispäätöksen perusteena oleviin kustannuslaskelmiin. Tämän voi jokainen itse todeta kaupunginhallituksen esityslistaa vilkaisemalla.

Huolestuttavaa on myös se, että Kerava ulkoistaa yksi toisensa jälkeen osia terveydenhuollostaan yritykselle, joka ei ole tunnettu kaikkein yhteiskuntavastuullisimpana, jos sellaiseksi luetaan verojen maksu kotimaahan. Miten palvelut tulevaisuudessa turvataan, jos julkiset palvelut yksi toisensa perään ulkoistetaan yhtiöille, jotka harrastavat aggressiivista verosuunnittelua? Onko palveluiden heikentämisen tarkoitus, että kaikki keravalaiset vähitellen hakeutuisivat yksityisen terveysbisneksen käyttäjiksi? Entä ne, joilla ei ole siihen varaa?

 

Pia Lohikoski

Keravan kaupunginhallituksen jäsen

Vasemmistoliitto

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *