Keski-Uudellemaalle tarvitaan turvakoti

On erittäin hyvä ja tärkeä asia, että Suomen uusi hallitusohjelma lupaa lisätä lähisuhde- ja perheväkivallan uhreille tarkoitettuja turvakotipaikkoja. 

Suomi on sitoutunut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseksi solmittuun Istanbulin sopimukseen vuonna 2015. 

Sopimus velvoittaa Suomea nostamaan turvakotien perhepaikkojen määrää. Tällä hetkellä perhepaikkoja 202, mutta Istanbulin sopimuksen suosituksen mukaan paikkoja pitäisi Suomen kokoisessa maassa olla 500 suhteessa väestöpohjaan.

Kyse turvakodeissa on jopa ihmishenkien suojelusta, mutta paljosta muustakin. Perheväkivalta säteilee yleensä joka tapauksessa kerrannaisvaikutuksia laajasti perheisiin ja lisää tarvetta sosiaalipalveluihin, sekä usein myös lastensuojeluun ja siksi perheväkivallan ennaltaehkäisyyn ja sen uhrien auttamiseen on tärkeää panostaa.

Nyt on korkea aika lisätä turvakotipaikkoja myös Keski-Uudellemaalle, jossa on yli 220.000 asukkaan väestöpohja kokonaan ilman näitä palveluita. 

Kun hallitus lisää rahoitusta turvakodeille, tulee rahoitusta vuoden 2020 budjetoinnin yhteydessä suunnata myös Keravalle perusteilla olevaan Paasikiven Nuorisokylän Säätiön turvakotihankkeeseen.

Keravalla toimii jo STEAn rahoituksella väkivaltatyön avopalveluyksikkö, jonka toimintojen liittäminen yhteen ympärivuorokautisen turvakotipalvelun kanssa toisi merkittävää parannusta alueen perhe- ja lähisuhdeväkivallasta kärsivien ihmisten palveluihin.

Keski-Uudenmaan turvakoti palvelisi samalla muutenkin väkirikasta Uuttamaata, sillä pääkaupunkiseudulta joudutaan usein ohjaamaan asiakkaita kaikkien turvakotipaikkojen ollessa täynnä jopa Lahteen ja Hämeenlinnaan asti.

Pia Lohikoski
Kansanedustaja (vas.)
Keravan kaupunginhallituksen vpj

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *