Keski-Uudenmaan Vasemmisto ei suostu palveluiden lahtaamiseen

Vasemmistoliiton valtuustoryhmät Keski-Uudellamaalla suhtautuvat kielteisesti kahdeksan kunnan laajuiseen kuntaliitokseen. Kahdeksikko olisi liitosalueena liian suuri. Se kaventaisi lähidemokratiaa ja veisi lähipalveluita koskevaa päätöksentekoa kauemmas kuntalaisten arjesta.

Vasemmisto ei usko kasikuntaselvityksen väliraportin konsulttien nihilistisiin talousennusteisiin, joiden mukaan vanheneva väestö romuttaisi kuntiemme talouden. Asumme Keski-Uudellamaalla lapsirikkaalla muuttovoittoalueella, joka on koko Suomen talouden veturi ja metropolialuetta.

Konsulttien visiot eivät näytä hyviltä. Esimerkiksi Keravalla voisi raportin mukaan tulevaisuudessa olla vain yksi ainoa ja sekin jättisuuri yhtenäiskoulu. Samaan aikaan raportti kuitenkin toteaa, että suurimmat kouluyksiköt ovat nykyisin tehottomimpia. Inhimillisyydestä raportissa ei mainita halaistua sanaa. Sen sijaan ehdotus jättikokoisten uusien kouluyksiköiden rakentamisesta maksaisi maltaita.

Kahdeksan kunnan hanke, joka on kultapossukerhon vastaveto valtioneuvoston visioimaa vahvaa metropolihallintoa vastaan, ei ole hyvää verovarojen käyttöä, kun lopputulokseen, selvitystyön alla olevaan kasikuntaan, ei usko edes kulisseissa juuri kukaan.

Vasemmisto ei halua kääntää selkäänsä metropolialueelle. Sen ytimeen, pääkaupunkiseutuun, suuntautuu valtaosa kehyskuntien työssäkäynnistä. Vasemmisto ei hyväksy vain varakkaita veronmaksajia tavoittelevaa kehyskuntien ”kermankuorintaa”. Helsingin seutu tarvitsee yhteistä asunto- ja liikennepolitiikkaa, maankäytön suunnittelua, ympäristöpolitiikkaa ja toimia alueiden sosiaalisen eriarvoistumisen ehkäisemiseksi.

Sote-uudistus, eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus kulkee kuntarakenneuudistuksen rinnalla. Uudellamaalla toimivana sote-pohjana tulisi olla koko maakunnan tasolle laajennettu HUS, ja sen hallinnoksi sopisi vaaleilla valittava, koko maakunnan käsittävä metropolivaltuusto.

Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Nurmijärven, Mäntsälän ja Tuusulan vasemmistoliittolaiset valtuutetut kaipaavat selvityksiin ihmislähtöisempää näkökulmaa. Vasemmistoliitto pitää jatkoselvityksissä erityisen tärkeänä työpaikkojen, asuntojen, erityisesti vuokra-asuntojen, sekä parempien liikenneyhteyksien tarkastelua.

Hyvinkään Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Järvenpään Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Nurmijärven Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Mäntsälän Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Tuusulan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Keski-Uudenmaan kahdeksan kunnan valtuustojen yhteiskokous kuntaliitosselvityksen väliraportista pidettiin Kerava-salissa 8.1.2014 ja sen yhteydessä Vasemmistoliiton valtuustoryhmät pitivät yhteisen ryhmäkokouksen. Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron yhteiskokouksessa piti Keravan kaupunginhallituksen jäsen Pia Lohikoski.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *