Korona mullisti arjen

Korona mullisti arjen Pia Lohikoski Vasemmistoliiton kansanedustaja Uusimaa

Koronavirus vaikuttaa tällä hetkellä jokaisen suomalaisen arkeen. Tällaisena aikana on tärkeää muistaa, että olemme kaikki samassa veneessä.

Nyt on aika varmistaa yhdessä, että koronaviruksen hidastamiseksi käyttöön otetut rajoitustoimet tehoavat ja hallitus ei joudu ottamaan käyttöön vielä voimakkaampia toimia.

Vähennä omat ja perheesi lähikontaktit minimiin. Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksessa tai 1-3 vuosiluokilla, älä vie häntä hoitoon tai lähiopetukseen, jos ei ole pakko. Etäopetus on käynnistynyt hienosti, josta opettajille suuri kiitos!

Vakava pyyntö. Käykää yli 70-vuotiaiden sukulaistenne ja naapureidenne puolesta kaupassa, jotta he oikeasti voivat noudattaa ohjeita, ja pysyisivät poissa marketeista. Kyse on suojelusta ja rakkaudesta heitä kohtaan.

Turhan kaupoissa parveilun välttäminen koskee meitä kaikkia. Vaikka olisit alle 70, mutta kuulut riskiryhmään, ota kauppa-apua vastaan, jos sitä saat. Keski-Uudellamaalla kauppa-apua tarjoaa esimerkiksi Siskot ja Simot ry.

Suomessa on nyt käytössä voimakkaat rajoitustoimet epidemian hidastamiseksi. Moni pelkää työpaikkansa menettämistä, lomautusta, oman yrityksen kaatumista tai seuraavaa vuokranmaksua.

Tiukat rajoitukset ovat tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä. Yritetään pitää poikkeusaika ja siitä koituvat tappiot mahdollisimman lyhyenä.

Otetaan nyt ohjeistukset vakavasti, jotta vältettäisiin tiukempi ulkonaliikkumiskielto, jollainen on jo voimassa monissa maissa.

Meillä on vielä mahdollisuus liikkua vapaasti kävelyllä, pyöräilemässä ja luonnossa. Toivotaan, että tätä mahdollisuutta ei jouduta rajoittamaan, että saisimme nauttia keväästä.

Emme vähennä lähikontakteja vain itsemme suojelemiseksi, vaan yhteiseksi hyväksi. Pysymällä kotona ja välttämällä turhaa julkisilla paikoilla parveilua suojelemme vanhempiamme ja isovanhempiamme.

Pysymällä kotona suojaamme hoitajia, opettajia, lääkäreitä, siivoojia, kuljettajia, elintarviketyöläisiä, myyjiä ja muita, jotka pitävät yhteiskunnan pyörimässä ja varmistavat, että tästäkin tilanteesta selvitään – yhdessä.

(Kolumni julkaistu Keski-Uusimaassa 23.3.2020)

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *