Koronapandemia uhkaa näivettää kulttuurikentän, lisätukea tarvitaan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on huolissaan koronakriisin vaikutuksista kulttuuri- ja tapahtuma-alaan. Hän jätti aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy terveysturvallisten kulttuuritapahtumien järjestämissuunnitelmasta sekä menetettyjen lipputulojen hyvittämisestä.

– Koronaepidemia uhkaa näivettää koko kulttuuri- ja tapahtuma-alan. Monen työntekijän, yrittäjän, freelancerin ja taitelijan toimeentulo on vaarantunut. Tarvitsemme edelleen uusia tukitoimenpiteitä, jotka huomioivat kulttuuri- ja tapahtumatuotantoalan erityisluonteen, Lohikoski sanoo. 

Maaliskuusta 2020 alkaen konsertteja, teatteriesityksiä tai muita tapahtumia on voinut järjestää joko rajatulle yleisölle tai ei ollenkaan. Eri asteisia rajoitustoimia on ollut käytössä jo pian vuoden ajan. Tapahtumateollisuus on pysähdyksissä, kun tapahtumia ei uskalleta suunnitella. Pitkittyvät rajoitustoimet voivat perua tehdyt suunnitelmat ja taloudelliset satsaukset valuvat hukkaan.

– On kohtuutonta, että esimerkiksi kesätapahtumien järjestäjät joutuvat ottamaan isoja taloudellisia riskejä, kun koronatilanne on edelleen hyvin epävarma kesän osalta. Tapahtumien osallistujamääriä jouduttaneen rajoittamaan vielä pitkään, ja siksi tarvitaan uusi hyvitysjärjestelmä, jolla valtio kompensoi myös rajoitusten vuoksi menetettyjä lipputuloja, Lohikoski sanoo.

Hallitus on tukenut luovia aloja koronaan liittyvillä lisämäärärahoilla useissa lisätalousarvioissaan vuosina 2020 ja 2021.

Kansanedustaja Pia Lohikosken hallitukselle esittämät kysymykset ovat seuraavat: Millä aikataululla hallitus aikoo esitellä suunnitelman sille, miten tapahtumia kevään sulun jälkeen voitaisiin avata yleisölle terveysturvallisesti? Miten esiintyjille jatkossa korvataan rajoitusten vuoksi myymättä jääneistä pääsylipuista aiheutuvat lipputulojen menetykset?

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *