Koulutuksesta ei ole varaa leikata

Tämän kauden koulutusuudistukset ovat olleet Suomen tulevaisuuden kannalta elintärkeitä. Samaan aikaan olemme korjanneet edellisen oikeistohallituksen tekemien koulutusleikkausten jälkiä, mutta olemme onnistuneet tekemään myös historiallisen uudistuksen ja parannuksen toisen asteen koulutuksen tasa-arvon hyväksi.

Maksuttoman toisen asteen koulutuksen ja oppivelvollisuuden laajentamisen myötä vahvistimme pitkällä aikavälillä jokaisen nuoren koulutusta ja osaamista. Näitä uudistuksia olen itse ajanut politiikassa pitkään. Jatkossa kenenkään ei tarvitse pärjätä enää pelkällä peruskoululla, eikä pudota ulos koulutuspolulta.

Lähiaikojen keskustelut niin varhaiskasvatuksesta kuin peruskoulusta ovat lähteneet kummallisille raiteille. On kuultu syytöksiä siitä, että kaikki ongelmat olisi pitänyt saada korjattua viimeisen neljän vuoden aikana. Keskustelussa on sivuutettu täysin se, että ongelmat ovat kasaantuneet jatkuvasta vuosikymmenten koulutuksen aliresurssoinnista, jota nykyinen hallitus on lähtenyt korjaamaan. Tätä työtä on nyt päästävä jatkamaan.

Työntekijöiden ja lasten hyvinvointia voidaan lisätä riittävillä resursseilla – ei kiihdyttämällä koulujen eriytymistä ja yhteiskunnallista eriarvoistumista. Työoloja ja palkkausta parantamalla saamme sekä varhaiskasvatukseen, opetukseen että myös oppimisen tukeen riittävästi työntekijöitä.

👉Peruskoulujen oppimisen tuki on korjattava pienentämällä ryhmäkokoja.

👉Otetaan käyttöön erityisopettajamitoitus ja vahvistetaan oppilaiden oikeutta pienryhmäopetukseen.

👉Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tasa-arvorahaan on osoitettava pysyvä ja riittävän suuri määräraha.

👉Varhaiskasvatusalalle on saatava laaja palkkaohjelma alan houkuttelevuuden turvaamiseksi.

👉 Päiväkoteihin ja ryhmiin on palkattava lisää lastenhoitajia, avustajia ja erityisopettajia helpottamaan tilannetta. Pitkällä aikavälillä tulee siirtyä ryhmäkohtaiseen suhdelukutarkasteluun.

👉 Varhaiskasvatuksen ammattilaisten koulutuksen aloituspaikkoja tulee lisätä. Erityishuomiota tulisi kiinnittää Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoihin, sillä Uudellamaalla on lukuisissa kasvavissa kaupungeissa huutava pula pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *