Koulutuksesta leikkaaminen hävettää

Työelämä on muuttunut nopeasti uudistuvaksi. Talouden rakenne muuttuu, digitalisaatio etenee, teknologiat kehittyvät – uusia aloja syntyy ja vanhoja hiipuu.

Työuran aikana on entistä tärkeämpää täydentää osaamista, ehkä opetella kokonaan uusi ammatti ja vaihtaa alaa.

Valitettavasti ikäsyrjintä estää vanhempia ikäryhmiä pääsemästä työttömyyden kohdatessa kiinni uusiin töihin, vaikka eläkeikää onkin nostettu työurien pidentämisen nimissä. 

Tutkimusten mukaan matalammin koulutettujen työnhakijoiden tulevaisuudennäkymät ovat synkät. Aiemmin yli hallituskausien on ollut yhteisymmärrys, että osaamista pitää vahvistaa. 

Orpon ja Purran hallitus on hylännyt edellisen hallituksen aloittaman koulutuksen kunnianpalautuksen. Se on jo aiemmin lakkauttanut aikuiskoulutustuen ja nyt leikkauksia tehdään myös ammatilliseen koulutukseen.

Ammatilliseen koulutukseen osoitetut 120 miljoonan leikkaukset tarkoittavat laskennallisesti 1600 opettajan vähennystä. Tällä tulee väistämättä olemaan merkitystä koulutuksen laatuun.

Leikkausta ei kuulemma aiota kohdentaa nuorten koulutukseen, mutta vaikea nähdä, miten tämä olisi vaikuttamatta nuoriin. Nuoret ja uutta tutkintoa tekevät aikuiset kun opiskelevat samoissa ryhmissä ja heillä on samat opettajat.

Ammatillinen koulutus on avainasemassa työmarkkinoiden tarpeiden ja osaamistason noston kanssa. Mutta nyt alan vaihtoa ja työurien pidentämistä sekä koulutuspoluilla etenemistä vaikeutetaan.

Suomi tarvitsee lisää osaajia esimerkiksi tekniikan ja terveydenhuollon aloille. Siihen tarvitsemme myös alanvaihtajia ja osaamisen päivittämistä erilaisista taustoista tuleville.

Nykyisen hallituksen näköalattomuus hävettää – myös näin oppositiosta käsin. Tällainen koulutuksesta leikkaava maa ei näytä nuortemme silmissä kovinkaan luotettavalta paikalta kasvaa aikuiseksi. 

Keski-Uudenmaan ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä KEUDA:kin joutui käymään yt-neuvottelut ja irtisanomaan valitettavasti lähes 50 henkilöä. 

Suomi ei tule pääsemään asettamiinsa tavoitteisiin koulutustason, tuottavuuden ja työllisyyden nostosta leikkaamalla ammatillisesta koulutuksesta.

Näillä askelmerkeillä Suomi putoaa puusta – ja se käy äkkiä. 

Pia Lohikoski

Kansanedustaja, VAS

Kaupunginvaltuutettu, Kerava

Jaa: