Kuinka työttömyys nujerretaan, vieraana Pekka Tiainen

Lama-Suomessa työttömyys on kasvanut kovaa vauhtia. Vuoden ensimmäisessä ohjelmassa pureudumme vieraani saapui työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiaisen kanssa teemaan.

Pohdin työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Pekka Tiaisen kanssa miten kasvavaa työttömyyttä saataisiin nujerrettua ohjelmassa Lohikoski - puhetta politiikasta. Vasemmistoliiton Pia Lohikoski Uusimaa KeravaTyö- ja elinkeinotoimistoissa oli marraskuun lopussa 326 500 työtöntä työnhakijaa. Se on 30 600 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi edellisestä kuusta 6 600:lla. Tiedot ilmenevät TEM:n Työllisyyskatsauksesta. Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 5 400 enemmän kuin edellisen vuoden marraskuussa eli yhteensä 41 400. Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 94 500, mikä on 14 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 123 100 eli 10 100 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2014 marraskuussa 215 000, mikä oli 6 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 8,2 prosenttia, kun se edellisvuoden marraskuussa oli 7,9 prosenttia.

 

Työttömyys Suomessa. Marraskuu 2014. Lähde: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi
Työttömyys Suomessa. Marraskuu 2014. Lähde: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi

Miksi työttömiä syyllistetään, eikä keskitytä uusien työpaikkojen luomiseen?

Pohdimme Pekka Tiaisen kanssa miten tähän työttömyystilanteeseen on päädytty? Millaisia toimia työttömyyden torjumiseksi ja työllisyyden parantamiseksi on tehty talouskriisin alusta 2008-2009 aina tähän päivään mennessä?
Vaikka Suomessa vallitsee pitkittynyt taantuma, on yhteiskunnallisessa keskustelussa yhä jatkettu puhetta työvoimapulasta ja esitetty kiristyksiä työttömien kontrollointiin. Miksi niskan päällä on puhe työvoiman tarjonnasta, eikä työpaikkojen puutteesta? Miksi työttömiä syyllistetään, eikä keskitytä työllistämispolitiikkaan ja uusien työpaikkojen luomiseen?
Pitkäaikaistyöttömyyden vähentäminen edellyttää palkkatukitöitä. Mitä sillä tarkoitetaan? Millaisia toimia valtio ja kunnat voisivat tehdä työttömyyden vähentämiseksi?

Työttömyys ja työ tulevien eduskuntavaalien kuuma peruna – Saksan halpatyömarkkinat vai oikeita työpaikkoja kunnollisella palkalla?

Laaja työttömyys koskettaa tällä hetkellä Suomessa jopa 450 000 henkilöä. Pitkäaikaistyöttömiä on tällä hetkellä noin 93 000, kun heitä oli 1990-luvulla suurina työttömyysvuosina 140 000. Määrä on jatkuvasti nousussa.
Työttömyys ja työ nousevat kevään 2015 eduskuntavaaleissa keskustelun kärkeen. Luodaanko Saksan mallin mukaiset halpatyömarkkinat vai oikeita työpaikkoja, joista saatavalla palkalla duunari tulee myös toimeen? Nyt punnitaan mitkä keinot otetaan käyttöön ja keiden ehdoilla tulevaisuutta rakennetaan.

Kuuntele radio-ohjelma:
[soundcloud]https://soundcloud.com/radiorapu/lohikoski-puhetta-politiikasta-21[/soundcloud]

Jäikö sinulta joku Lohikoski – #puhetta politiikasta ohjelma kuulematta?
Aiemmat jaksot

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *