Kuka päättää sinun sote-palveluistasi?

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus hyväksyttiin eduskunnassa kesäkuussa. Sote-alueiden käytännön valmistelu on käynnissä, ja nyt tammikuussa järjestetään ensimmäiset aluevaalit.

Vain pieni osa kunnista on selviytynyt enää sote-palveluista täysin itsenäisesti, useimmat ovat jo vuosia sitten hakeutuneet mukaan erilaisiin kuntayhtymiin. Sote-uudistuksen myötä kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät uusien hyvinvointialueiden vastuulle.

Tarkoituksena on, että yhteistyö sosiaalihuollon ja terveyspalveluiden välillä on jatkossa sujuvampaa, ja ihmistä hoidetaan kokonaisuutena. Uudistuksella vähennetään väestöryhmien välisiä hyvinvointi- ja terveyseroja ja varmistetaan yhdenvertaiset ja toimivat palvelut koko maassa.

Tammikuussa valitaan päättäjät sote-hyvinvointialueiden ensimmäisiin valtuustoihin. Uudet aluevaltuustot päättävät esimerkiksi siitä, missä sosiaali- ja terveysasemat sijaitsevat, millaiset resurssit perhepalveluilla, neuvoloilla ja lastensuojelulla on, ja miten mielenterveyspalvelut tai vanhusten hoito on järjestetty.

Vasemmiston tavoitteena on päästä eroon kroonisesta sote-palvelujen aliresursoinnista. Erittäin tärkeää meille on myös lähipalveluiden turvaaminen.

On huomionarvoista, että nyt toteutettava Sote-uudistus turvaa palvelut laajoilta yksityistämisiltä, joissa terveys- ja hoivabisneksen voittorahojen kääriminen on aiemmin saattanut mennä ihmisten hyvinvoinnin edelle.

Ennen kaikkea julkisella palvelutuotannolla on varmistettava se, että yhteiset verovarat menevät palveluiden tuottamiseen, eivätkä monikansallisten yrityskonsernien voittoihin tai veroparatiiseihin.

Hyvinvointialueet toimivat jatkossa myös sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden työnantajina. Jotta laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan taata kaikille niitä tarvitseville, on sote-alan työvoimapula ratkaistava. Alan vetovoimaa on vahvistettava ja siinä aluevaltuustot ovat ratkaisevassa roolissa. Ne tekevät päätöksiä työntekijöiden työoloista, palkoista ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Sote-alan työvoimakriisin ratkaiseminen on näiden vaalien tärkeimpiä kysymyksiä.

Sillä on väliä, kuka päättää sinun sosiaali- ja terveyspalveluistasi. Käytä siis äänioikeuttasi tammikuussa!

Pia Lohikoski
Aluevaaliehdokas Kerava-Vantaa 282

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *