Lakkautettu Kanniston koulu keskusteluttaa taas Keravalla

Kevään mittaan vuosi sitten lakkautettu Kanniston koulu on palannut Keravan poliittiseen keskusteluun. Itse äänestin jo vuosi sitten Kanniston koulun lakkauttamista vastaan kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Lautakunnan enemmistöhän oli lakkautusta vastaan, mutta meidän ylitsemme käveli kaupunginhallituksen sinivihreä porvarienemmistö. Mielestäni Kanniston koulua ei olisi pitänyt lakkauttaa, koska kannatan lähikouluperiaatetta ja pieniä luokkakokoja. Kasvavalla Keravan kaupungilla ei olisi korkean syntyvyyden oloissa mielestäni ollut varaa lakkauttaa hyvässä kunnossa olevaa koulua, jossa oli toimiva kouluyhteisö ja hyvät puitteet myös kaupunginosan asukastoiminnalle.

Tyhjänä seisova koulurakennus

Kanniston koulu on palannut poliittiseen keskusteluun ensinnäkin siksi, että koulurakennus on seissyt nyt vuoden verran tyhjillään. Ei ole selvyyttä siitä, mitä sen tiloihin tulee. Meitä on yhä valtuustossa suuri joukko, jotka olemme sitä mieltä, että Kanniston koulu olisi palautettava koulukäyttöön. Ei ole tietoa siitä, onko meitä enemmistö vai vähemmistö, koska asiaa ei koskaan tuotu valtuuston päätettäväksi, vaikka valtuuston enemmistö vaati vuosi sitten saada päättää Keravan kouluverkosta. Esillä on ollut monenlaisia vaihtoehtoja Kanniston koulun tyhjän rakennuksen tulevaisuuden suhteen, että sinne muuttaisi jokin virasto tai että sinne muuttaisi yksityinen liikuntapäiväkoti. On myös väläytelty, että jos sinne muuttaisi päiväkotitoimintaa, voisi sen yhteyteen ehkä olla mahdollista avata tulevaisuudessa eka- ja tokaluokan peruskouluryhmät.

Savion koulu pullistelee tilanahtautta

Kevään mittaan nousi esiin toinen syy, miksi Kanniston koulu nousi jälleen otsikoihin. Yksi Kanniston koulun lakkauttajien argumentti oli, että Kanniston lapset mahtuisivat aivan hyvin Savion kouluun. Kannistossahan oli aina vain yksi luokka kullakin luokka-asteella ja Saviolla puolestaan kaksi rinnakkaisluokkaa. Nyt kuitenkin jo tänä vuonna käynyt niin, että vaikka Savion koulussa aloittaa kolme ekaluokkaa, on osa Kanniston alueen lapsista saanut toivomustensa vastaisen koulupäätöksen kauempana toisessa suunnassa olevaan Killan kouluun. Kanniston päiväkodissa esikouluryhmäläiset oli tänä vuonna tutustutettu Savion kouluun, mutta viisi näistä lapsista onkin määrätty Killan kouluun. Näiden kannistolaisten lasten vanhemmat ovat tehneet valituksen asiasta ja olen itsekin tiedustellut asiaa kevään mittaan lautakunnassa useita kertoja. Ensin kannistolaisilta vietiin Kanniston lähikoulu, ja nyt osa lapsista ei pääse edes siihen toiseksi lähimpään kouluun Saviolle, jonne olisi (toisin kuin Killan kouluun) Kannistosta turvallinen kävelyreitti ilman autoteiden ylityksiä.

Lautakunnan kokous 2.6.2010

Kysyin jälleen asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnassa 2.6. Meiltähän oli toukokuun kokous peruttu, joten siksi asia jäi näin valitettavan myöhäiseen ajankohtaan. Sain opetuspäälliköltä vastauksen, että tällä hetkellä on tieto, että 5 Kanniston alueen lasta sijoitetaan Killan kouluun. Ehdotin, että päätöstä muutettaisiin perheiden toivomuksen mukaisesti Saviolle, kun kerran Saviolla aloittaa nyt kolme ekaluokkaa, ja niissä on melko pienet luokkakoot. Opetuspäällikkö vastasi, että se ei onnistu, koska kolmannelta luokalta luokat yhdistetään kahdeksi kolmosluokaksi ja sitten tulisi liian suuret luokkakoot. Ehdotin, että ei yhdistetä kolmannelta, vaan tässä vaiheessa jo varaudutaan budjetissa siihen, että Saviolla olisi tuo 3 rinnakkaisluokkaa, jotka nyt aloittavat ja niihin mahtuisivat kaikki Kanniston alueen lapset.

Opetuspäällikkö oli sitä mieltä, että lautakunta ei voi puuttua varsinaisilla päätöksillä yksittäisten lasten koulusijoituksiin, vaan se asia kuuluu rehtoreille ja hänelle. Näin onkin, että emme voi jokaiseen yksilöön lautakunnassa puuttua. Mutta totesin, että koska Kanniston koulun lopullinen kohtalo on vielä ratkeamatta, kun rakennus on yhä tyhjänä, olisi väärin tämän vuoden ekaluokkalaisia marssittaa Kiltaan, jos saattaakin käydä niin, että ehkä jatkossa koulun paikalla aloittaa päiväkoti, jonka yhteyteen on väläytelty eka-
ja tokaluokkia. Asiahan on vielä auki, mutta sen pitäisi ratketa pian. (itse kannattaisin Kanniston koulun avaamista uudelleen koulukäyttöön, mutta se ei taida huonojen poliittisten voimasuhteiden takia toteutua tällä valtuustokaudella)

Tekemäni toivomusponsi

Ainoaksi mahdollisuudeksi lautakunnassa minulle jäi tehdä toivomusponsi, eli toive, joka ei varsinaisesti sido virastoa tai rehtoreita, mutta on minun ja muiden allekirjoittaneiden lautakunnan jäsenten kirjallinen toivomus asiaan. Asiahan palaa virastolle / rehtoreille vielä siinä vaiheessa, kun kannistolaisten lasten vanhempien valituksia käsitellään. Kasvatus- ja opetuslautakunta 2.6.2010 / 51 §:

”Toivomusponsi

Toivomus, että Kanniston alueella asuvat lapset sijoitetaan vuonan 2010 ensimmäiselle luokalle Savion kouluun, mikäli se on ollut heidän perheensä ensisijainen koulutoive. Näin siksi, että lakkautetun Kanniston koulun tulevaisuus on avoinna, kun koulurakennus on tyhjillään ja sen jatkokäytöstä ei ole vielä päätöstä. Viiden lapsen sijoittaminen tässä tilanteessa Savion kouluun, jossa aloittaa kolme pientä ekaluokkaa on järjestelykysymys. Toivomus on, että Killan koulussa ja Savion koulussa aloittaa se määrä ekaluokkia kuin nyt on suunniteltu, mutta näiden viiden kannistolaisen lapsen osalta joustettaisiin ja osoitettaisiin heille toivomuksensa mukainen aloituspaikka Savion koulussa. Tämä ei vaikuta budjettiin vuoden 2010 osalta, luokkien määrä ei tämän perusteella muuttuisi.

Keravalla 2.6.2010
Pia Lohikoski sekä muut allekirjoittaneet lautakunnan jäsenet:
Hanna Rautamies,
Niina Saarinen,
Pirjo Kaperi
Eero Forsten”

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *