Lapsen oikeudet eivät toteudu itsestään

On jälleen lapsen oikeuksien viikko. Viikon tarkoituksena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta. Tämän vuoden teemana on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Lapsen oikeudet ovat meidän aikuisten velvollisuus. Jokaisella lapsella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin.

Erityisen suuri vastuu lapsen oikeuksien toteutumisesta on meillä päättäjillä. Meidän on luotava yhteiskunta, jossa lapsia kohdellaan tasavertaisesti ja hyvin. Siksi olenkin erittäin iloinen, että lapsen oikeuksien näkökulma on näkynyt vahvasti nykyisen Suomen hallituksen päätöksenteossa. 

Yksi keskeisimmistä lapsen arjen tekijöistä on koulupolku. Opetusministerin salkun myötä vasemmistoliitto on päässyt mukaan kehittämään tasavertaisempaa polkua jokaiselle lapselle varhaiskasvatuksesta lähtien. 

Subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettu, ryhmäkokoja pienennetty ja maksuja alennettu. On tärkeää, että jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen, riippumatta vanhempiensa tilanteesta.

Oppivelvollisuutta uudistamalla hallitus on taas taannut sen, ettei koulutuspolku katkea perheen taloudellisen tilanteen vuoksi, ja ettei kukaan lapsi jää Suomessa katveeseen. Nyt aikuisilla on koppi nuoresta peruskoulun jälkeenkin. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa.

Koulutuspolun ohella yksi keskeinen yhteiskunnallinen kysymys lapsen oikeuksien toteutumisessa on sosiaali- ja terveyspalvelut. Hyvä kohtelu tarkoittaa myös sitä, että kun kaikki ei mene hyvin, on apua saatavilla helposti.

Alkuvuodesta meillä on käsillä ensimmäiset aluevaalit. Uusille sote-alueille siirtyy tehtäviä, jotka ovat lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta ensiarvoisen tärkeitä. 

Toimivat neuvolapalvelut, lastensuojelu ja kouluterveydenhuolto siirtyvät uusille sote-alueille ja nämä tärkeät palvelut on hoidettava hyvin. Tarvitsemmekin nyt aluevaaliehdokkaita, jotka ovat valmiita asettamaan lapsen oikeudet päätöksenteossa tärkeälle sijalle.

Lapsen oikeudet eivät toteudu politiikassa itsestään. Niitä varten tarvitaan ymmärrystä päätösten seurauksista esimerkiksi lapsivaikutusten arvioinnin ja lapsibudjetoinnin kautta. Mutta viime kädessä lapsen oikeuksien toteutuminen vaatii poliitikolta sitä samaa kuin jokaiselta aikuiselta: arvostusta lapsia kohtaan.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *