Lapset ja nuoret tarvitsevat tukea

Olemme eläneet keskellä koronaepidemian aiheuttamaa kriisiä jo yli vuoden. Se on valtavan pitkä aika lapsen tai nuoren elämässä.

Koronavirusepidemian aiheuttamalla kriisillä on tutkimusten mukaan ollut merkittävää vaikutusta lasten ja nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyteen.

Korona on tehnyt näkyväksi pahoinvoinnin. Se on osalla syventänyt ongelmia, joihin perheet ja koulut joutuvat vastaamaan.

Oppilaiden ja opiskelijoiden kokema kuormitus on lisääntynyt ja tuen vaihteleva saatavuus on kasvattanut eroja oppilaiden välille. Etäopiskelun aikana oppimisen tuki ei ole aina ollut riittävää ja tuen tarve on lisääntynyt erityisesti heillä, joilla on enemmän vaikeuksia opintojen etenemisessä.

Kriisin keskelläkään lasten ja nuorten oppimisesta ja hyvinvoinnista ei ole varaa tinkiä. Kouluilla on oltava tarvittavat resurssit myös koronan aiheuttamien ongelmien paikkaamiseksi.

Viime keväänä Suomen hallitus päätti lisäbudjetissaan lapsille ja nuorille noin 320 miljoonan euron kohdennetusta tukipaketista. Lisärahalla hallitus halusi ehkäistä koronatoimien kielteistä vaikutusta lapsiin ja nuoriin sekä tasoittaa rajoitusten aiheuttamaa eriarvoisuutta.

Lasten ja nuorten tukipaketista jaettiin kunnille tukea muun muassa koulujen ja etsivän nuorisotyön lisähenkilökunnan palkkaamiseen. Esimerkiksi Keravalle saadulla koronatuella palkattiin kouluille lisää ohjaajia ja resurssiopettajia.

Koronatilanteen jatkuessa, mielestäni olisi tarpeen osoittaa kunnille uusi lasten ja nuorten tukipaketti, jolla voitaisiin varmistaa lukuvuodelle 2021-2022 tuen lisäresurssit, joilla paikattaisiin etäopetuksen aikana syntynyttä oppimisvajetta ja ehkäistäisiin syrjäytymistä.

Kouluista kuuluu meille päättäjille viestiä, että tarvitaan myös työntekijöitä, joilla on mahdollisuus tarttua hankaliin tilanteisiin ennen kuin ne ehtivät voimistua liian vakaviksi. Ennaltaehkäisy on taloudellisesti ja inhimillisesti edullisempaa kuin myöhemmät korjaavat toimet.

Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että tuemme lapsia, nuoria ja perheitä selviytymään kriisin yli ja tässä myös kuntapäättäjillä on keskeinen rooli.

Pia Lohikoski
Kansanedustaja (vas)
Keravan kaupunginhallituksen vpj

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *