Lapsiperheiden köyhyys on yhteiskuntamme häpeäpilkku

Tiedote puoluekokouspuheestani:

Keravalainen kaupunginvaltuutettu ja Vasemmistoliiton perhepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski puhui Jyväskylässä Vasemmistoliiton puoluekokouksessa lapsiperheiden toimeentulon ja palveluiden parantamisen puolesta.

32-vuotias koulutussuunnittelija ja valtiotieteiden maisteri Pia Lohikoski on myös eduskuntavaaliehdokas Uudenmaan vaalipiirissä sekä ehdolla lauantaina 19.6. tehtävissä puoluekokouksen henkilövalinnoissa Vasemmistoliiton uudeksi puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Perhevapaisiin 6+6+6 -malli ja rahasto tasaamaan vanhemmuuden kulut

– Vasemmiston mielestä nykyinen äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa on yhdistettävä uudeksi 18 kuukauden vanhempainvapaaksi. Se koostuisi kolmesta kuuden kuukauden jaksosta, joista molemmille vanhemmille kuuluisi yksi jakso, ja yksi jakso olisi jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla. Yksinhuoltajaperheessä ainoa vanhempi voisi pitää kaikki 18 kuukautta, Lohikoski linjasi.

– Vanhemmuudesta aiheutuvat kulut tulee tasata kaikkien työnantajien kesken, sen sijaan että kustannukset kohdistuvat nuorten naisten työnantajille. Kulujen nykyinen kohdentaminen johtaa nuorten naisten syrjintään työmarkkinoilla. Kaikkia työnantajia ja työntekijöitä koskeva rahastointimalli Ruotsin tapaan olisi oikeudenmukaisin malli, ehdotti Lohikoski.

Lapsiperheiden toimeentulo: kohti perustuloa

– Vaadimme lapsiperheiden toimeentuloon parannuksia. Vasemmiston uudessa tavoiteohjelmassa esitetään, että pienimmät vanhempainrahat ja kotihoidontuki tulee korottaa 750 euroon, jotka liittyvät vaatimukseen siirtymisestä kohti perustuloa.

– Lisäksi lapsilisästä on tehtävä ns. etuoikeutettu tulo. Se tarkoittaa sitä, että lapsilisän saaminen ei jatkossa enää leikkaisi toimeentulotukea. Lapsiperheiden köyhyys on yhteiskuntamme häpeäpilkku, totesi Lohikoski.

Panostus ennaltaehkäiseviin palveluihin

– Lasten oikeuksia palveluihin ei saa polkea taloudellisten säästötavoitteiden nimissä. Ennaltaehkäisevään lasten ja perheiden hyvinvointia edistävään työhön panostaminen tulee pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi sekä taloudellisilta, että sosiaalisilta vaikutuksiltaan, kuin kalliit korjaavat toimenpiteet laitoshoidossa tai mielenterveyspalveluissa.

– Perhetyön, lastenneuvolatyön, kouluterveydenhuollon, nuorisotyön ja muun varhaisen tuen sekä lastensuojelun merkitys on tunnustettava myös taloudellisten resurssien jaossa, Lohikoski vaati.

Pia Lohikoski Vasemmiston puoluekokouksessa 18.6.2010

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *