Lasten, nuorten ja pienituloisten asemaa parannetaan

Hallitus on antanut neljännen lisätalousarvion vuodelle 2020. Paketti keskittyy koronan aiheuttamien hyvinvointivaikutusten korjaamiseen, sillä nyt tuetaan paitsi kuntataloutta ja sairaanhoitopiirejä, mutta myös lapsia, nuoria ja pienituloisia.

Me vasemmistoliitossa olemme kantaneet huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä pienituloisten toimeentulosta. Meidän mielestämme hyvinvointi, toimeentulo ja kattavat julkiset palvelut kuuluvat kaikille, eivät vain harvoille.

Lasten ja nuorten hyvinvointipaketti

Vasemmistoliiton tavoite lasten ja nuorten hyvinvointipaketista toteutui ja lisätalousarviossa suunnataan yhteensä 310 miljoonaa euroa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Hallitus panostaa nyt voimakkaasti lasten ja nuorten hyvinvointiin. Koronakriisin aikana ja sen jälkeen on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen.

Koronaviruskriisi on tuntunut voimakkaasti jokaisen suomalaisen lapsen, nuoren ja perheen arjessa. Erityisen kielteisesti se on vaikuttanut jo valmiiksi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten hyvinvointiin. Monella oppiminen on kärsinyt ja yksinäisyys on lisääntynyt.

Lasten ja nuorten hyvinvointipaketin avulla tuemme oppimista ja paikkaamme oppimisessa syntyneitä aukkoja kaikilla koulutusasteilla, vahvistamme syrjäytymistä ehkäiseviä toimenpiteitä ja torjumme poikkeusolojen aiheuttamia sosiaalisia ongelmia. Nämä ovat erittäin tärkeitä toimia ja investointeja tulevaisuuteen.

Toimeentulotukeen väliaikainen korotus

Vasemmistoliiton vaatimuksesta lisätalousarviossa esitetään myös 60 miljoonan euron väliaikaista parannusta toimeentulotukeen kriisin aiheuttaman taloudellisen ahdingon lienventämiseksi. Lupasimme jo koronakriisin aluksi, että tulemme pelastamaan yritysten lisäksi myös ihmiset ja näin myös teemme.

Toimeentulotuen tasokorotus on äärimmäisen tarpeellinen taloudellinen tuki heikossa asemassa oleville yksilöille ja perheille. He elävät kuukaudesta toiseen kädestä suuhun punniten jokaisen ruokaostoksenkin tarpeellisuutta. Toimeentulotukea saavassa lapsiperheessä pesukoneen hajoaminen voi suistaa perheen talouden epätasapainoon kuukausiksi.

Vasemmistoliitto on ajanut ohjelmissaan jo vuosia yhtäläistä 800 euron perustuloa, ja tähän summaan yltää toistaiseksi vain takuueläke. Muut nykyiset perusturvaetuudet ovat jääneet kauas riittävästä toimeentulon tasosta, ja toimeentulotuella joudutaan paikkaamaan riittämättömiä ensisijaisia etuuksia.

Myös jo aiemmin tänä keväänä toteutetut työttömyysturvan omavastuupäivien poistaminen sekä itsensätyöllistäjien tuominen työttömyysturvan piiriin ovat tärkeitä väliaikaisia lakimuutoksia, jotka tukevat ihmisiä akuutin kriisin yli ja jotka ovat askelia perustulon suuntaan.

Nyt tehtävän toimeentulotuen väliaikaisen korotuksen vaikutuksia pienituloisten selviytymiseen on seurattava, ja tulen ainakin itse kannattamaan korotuksen muuttamista pysyväksi.

Hallitus on antanut lähiaikoina kaksi pienituloisten asemaa merkittävästi tukevaa väliaikaista lakiaesitystä Vasemmistoliiton sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen esityksestä: työttömyysturvan suojaosan korotuksen 300 eurosta 500 euroon ja nyt myös toimeentulotuen määräaikaisen korotuksen.

Molemmat korotukset ovat erittäin tarpeellisia ja niillä on myönteinen vaikutus kaikkein pienituloisimpien suomalaisten toimeentuloon ja käytettävissä oleviin tuloihin.

Me vasemmistoliitossa olemme tehneet kovasti töitä pienituloisten aseman parantamiseksi. Hienoa, että työmme kantaa hedelmää!

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *