Lautakunnan kokous, kouluverkko ja Kannisto

Keravan kasvatus- ja opetuslautakunnan enemmistö näytti tiistai-illan 26.5. kokouksessa alistuvan nyt kaupunginhallituksen niukan enemmistön huhtikuun lopussa jyräämään Kanniston koulun lakkautuspäätökseen.

Kaupungin virkamiehet ovat taivutelleet useimmat uskomaan, että asialle ei enää voi tehdä mitään. Olen itse toista mieltä ja toivon, että valtuusto kesäkuun kokouksessaan vielä puuttuu kouluverkon käsittelyn yhteydessä Kanniston asiaan.

Lautakuntakaan ei alistunut yksimielisesti hallituksen enemmistön jyrän alle. Iiro Silvander (kd.) esitti lautakunnalle, että se vastustaisi Kanniston koulun lopettamista.  Kannatin Silvanderin esitystä ja äänestin sen puolesta. Silvanderin esitys sai kokouksessa vain kaksi ääntä.

Jätin kokouksessa eriävän mielipiteen pöytäkirjaan ja se kuului näin:

Ensinnäkin, Keravan kaupunginvaltuuston enemmistö, 28 valtuutettua 51:stä, esitti 11.5.2009 kokouksessaan vaatimuksen, että ajantasaiseksi päivitetty kouluverkkoselvitys tuodaan valtuuston käsiteltäväksi kiireellisenä. Koska Kuntalain 54§ mukaan valtuusto on kutsuttava koolle vähintään neljäsosan valtuutetuista sitä pyytäessä ilmoittamansa asian käsittelyä varten, olisi nyt kasvatus- ja opetuslautakunnan tullut esittää Keravan kouluverkosta valtuustotyöskentelyn pohjaksi oma näkemyksensä ja viedä asia sitten eteenpäin valtuuston vaatimalla tavalla valtuuston käsiteltäväksi. Mielestäni pelkkä tiedoksi saattaminen ei vastaa valtuuston enemmistön toimeksiantoa.

Toisekseen, me vaatimuksen allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut katsoimme 11.5.2009 vaatimustekstissämme, että ennen kouluverkkoselvityksen hyväksymistä valtuustossa kaikista siihen liittyvistä toimeenpanoista tulee pidättäytyä. Tällä viitattiin kaupunginhallituksen päätökseen Kanniston koulun lakkauttamisesta ja sen päätöksen toimeenpanon jäädyttämiseen. Valtuusto on kuntalain mukaan kunnan ylin päättävä elin.
Vaikka valtuusto olisikin delegoinut yksittäisten koulujen osalta päätöksenteon kasvatus- ja opetuslautakunnalle, ei se ole luovuttanut johtosäännössä Keravan kaupungin kouluverkosta päättämiseen liittyvää päätäntävaltaansa pois. Näin ollen katson, että valtuuston tahdon mukaisesti Kanniston koulun lakkauttamisen toimeenpano tulisi edelleenkin keskeyttää, huolimatta kaupunginhallituksen päätöksistä hylätä Kanniston
kouluun liittyvät oikaisuvaatimukset.

Lautakunnan olisi siis tullut mielestäni päättää viedä kouluverkkoselvitys valtuuston käsittelyyn ja evästää se seuraavasti: Keravan kaupungin järjestämän perusopetuksen kouluverkkoa kehitetään hallinnollisesti ja pedagogisesti yhtenäiskouluperiaatteella ja kestävä kehitys huomioon ottaen hyödyntämällä olemassa olevat koulurakennukset ja tietotekniikan tarjoamat mahdollisuudet.

Pia Lohikoski

Jaa:

Yksi kommentti “Lautakunnan kokous, kouluverkko ja Kannisto

  1. Keravalainen

    En hirveästi ymmärrä sosialidemokraattien toimintaa kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Ensin kirjoitetaan lehdissä, että emme suostu lakkauttamaan Kannistoa, mutta tosipaikan tullen marssitaan kiltisti kaupunginjohtajan ja opetusviraston perässä. Hylätään Kannisto ja tehdään vesitetty kouluverkkosuunnitelma, johon kokoomus (Kanniston alasajaja) halutaan mukaan.

    Ei vaikuta kovin linjakkaalta toiminnalta. Katsotaan jatkuuko sama meno kaupunginvaltuustossa kesäkuussa.

    Hienoa, että jaksat pitää periaatteista kiinni ja puolustaa tavallisten keravalaisten asiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *